ELECCIÓ DEL NOU PRESIDENT

¿Quants vots necessita Pedro Sánchez en la votació d'investidura d'avui?

El líder del PSOE només necessita sumar més 'sís' que 'nos' en la segona votació d'investidura, que se celebrarà després d'un breu debat al Congrés

pedro-sanchez

pedro-sanchez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El debat d’investidura de Pedro Sánchez es reprèn avui al Congrés amb una sessió en què tindrà lloc la segona i decisiva votació. El candidat del PSOE només necessita obtenir més 'sís' que 'nos'. [Segueix el debat d’investidura de Pedro Sánchez en directe.]

El líder socialista va perdre dimarts la primera votació, en la qual necessitava assolir la majoria absoluta, a l’obtenir només 124 'sís' (els 123 diputats del PSOE i el del Partit Regionalista de Cantàbria),52 abstencions (Unides Podem excepte Irene Montero, PNB, Bildu i Compromís) i 170 'nos' (PP, Ciutadans, Vox, ERC, Junts per Catalunya i altres forces minoritàries, a més d’Irene Montero).

Pedro Sánchez necessita 156 'sís'

De cara a la segona votació d’avui, elPPCiutadansVoxJunts per CatalunyaCoalició Canària i Navarra Suma tenen previst votar 'no' a Pedro Sánchez, un total que suma 155 vots. Aquest bloc difícilment augmentarà, després queERC hagi basculat a l’abstenció i queBildu s’hagi reafirmat en aquesta posició.

Per tant, el candidat socialista necessita almenys 156 vots favorables per tirar endavant la investidura. És a dir, que als 123 diputats del PSOE, el del Partit Regionalista de Cantàbria i el probable de Compromís (125 en total), necessita afegir tant sí com no els 42 escons d’Unides Podem. Aquesta suma donaria 167 'sís', suficients per a la investidura de Pedro Sánchez, independentment de si els 6 representants del PNB es queden en l’abstenció de dimarts o si també es passen al 'sí'.

En cas que el candidat socialista no aconseguís avui sortir investit com a president del Govern, s’activarien els mecanismes previstos a la Constitució sobre el procés d’investidura.

Article 99 de la Constitució

L’article 99 de la Constitució espanyola estableix el funcionament del procés d’investidura, en què es detalla que si efectuades les esmentades votacions no s’atorgués la confiança per a la investidura, es tramitaran “successives propostes”. Després d’això, si transcorregut el termini de dos mesos a partir de la votació d’investidura cap candidat ha obtingut  la confiança del Congrés, el Rei dissoldrà les dues Cambres i convocarà noves eleccions amb la ratificació del president del Congrés.

Només en dues ocasions, totes dues el 2016, el candidat proposat pel rei no va obtenir la confiança del Congrés dels Diputats en cap de les dues votacions. En la primera ocasió, al març, el Congrés va rebutjar la investidura de Pedro Sánchez. El bloqueig en la investidura es va solucionar repetint les eleccions, de conformitat amb el punt 5 de l’article 99 de la Constitució espanyola.

Notícies relacionades

En la segona ocasió, al setembre, el Congrés va rebutjar igualment la investidura de Mariano Rajoy. En aquesta ocasió, el bloqueig es va solucionar amb un acord ‘in extremis’ del PSOE (que va patir un canvi d’executiva intern) amb Mariano Rajoy, que va permetre que fos novament proposat i investit a finals del mes d’octubre.

Termini de dos mesos abans de noves eleccions

El 25 de juliol marcarà, per tant, el moment decisiu: Espanya tindrà president amb plenes funcions a partir del debat d’investidura o es posarà en marxa el rellotge de dos mesos que estableix la Constitució perquè un candidat rebi la confiança del Parlament per presidir el país. Si no és així, es convocaran noves eleccions generals per aldiumenge 10 de novembre.

  • Segueix tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO