PODEM S'ABSTÉ I ERC VOTA EN CONTRA

Sánchez no aconsegueix ser investit en la primera votació

El PP, Ciutadans, Vox, ERC i Junts per Catalunya rebutgen la candidatura del dirigent

Unides Podem s'absté com a "gest" per facilitar les negociacions amb el PSOE

zentauroepp49182463 pedro sanchez190723135701

zentauroepp49182463 pedro sanchez190723135701 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pedro Sánchez ha fracassat en el seu primer intent de ser investit president del Govern. Necessitava 176 recolzaments, on es col·loca el llistó de la majoria absoluta, i no els ha aconseguit. Els grups parlamentaris del PPCiutadansVox, ERC, Junts per Catalunya, Coalició Canària i UPN han rebutjat la seva candidatura. Unides Podem s’ha abstingut, tret de la diputada Irene MonteroMontero, que ha exercit el seu dret de forma telemàtica a primera hora i ha votat 'no', una mostra del canvi d’opinió de la formació morada en l’últim moment. També han optat per l’abstenció el PNB, Bildu i Compromís. [Directe: últimes notícies i tota la informació sobre la investidura de Pedro Sánchez]

Sánchez únicament ha aconseguit el 'sí' dels 123 diputats del PSOE i del Partit Regionalista de Cantàbria. El marcador ha quedat així: 124 a favor, 170 en contra i 52 abstencions. En total 346 vots, perquè els quatre dirigents del procés empresonats i que són parlamentaris estan suspesos. [Consulti aquí el 'pactòmetre']

El president en funcions té ara 48 hores de marge per intentar arribar a un acord amb el líder morat, Pablo Iglesias, perquèdijousque ve, en la segona i última votació a què es pot sotmetre en aquesta primera fase, Sánchez només necessitarà més 'sís' que 'nos', un resultat que pot aconseguir amb el recolzament dels 42 parlamentaris d’Unides Podem. Segons els morats, amb el "gest" de l’abstenció, decidit poc abans de la votació, volen enviar el missatge que hi ha marge per al pacte, encallat en aquests moments perquè consideren que els socialistes els ofereixen ministeris merament "decoratius".

Notícies relacionades

Al setembre, Sánchez podria tenir una altra oportunitat si Felip VI, després d’una altra ronda amb els grups parlamentaris, li tornés a demanar que ho intentés.

"No perdo l’esperança"

En la seva última intervenció en el debat, el cap de l’Executiu ha admès que corre el risc de ser el primer candidat que pateix dues investidures fallides i ha lamentat que en aquesta ocasió pugui deure’s al "mateix obstacle" que el 2016, en clara al·lusió a la possibilitat que Iglesias no el recolzi. "No perdo l’esperança", ha comentat. "Apel·lo al PP, a Ciutadans que deixin de banda el sectarisme i a Podem a la seva generositat i responsabilitat", ha reclamat. Segons la seva opinió, "el més important" és que Espanya tingui Govern i que la legislatura s’iniciï perquè es puguin assolir "molts acords" en àmbits transcendentals per als espanyols.