RESPONSABILITAT PENAL

Marchena advoca per reformar les penes per a partits polítics

Es mostra molt crític amb la possibilitat de la seva dissolució i la seva administració judicial

Defensa incloure la possibilitat de delimitar la responsabilitat penal a les seves agrupacions

marchena / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president de la Sala Penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va advocar aquest dimarts durant els cursos d’estiu d’El Escorial per una modificació de les penes previstes per castigar la responsabilitat penal dels partits polítics, amb l’objectiu de conjugar més adequadament la funció que exerceixen com representants de la voluntat popular amb el càstig que se’ls ha d’imposar al cometre un delicte.

En aquest sentit, va defensar eliminar l’administració judicial dels partits o la seva dissolució com a condemna, ja que suposaria "deixar sense referència política els ciutadans que se sentin identificats amb aquesta opció" i ningú entendria que un partit s’administrés "des de l’Audiència Nacional", com es preveu per a les empreses, va afirmar.

Marchena es va mostrar crític amb la "improvisació legislativa" que segons la seva opinió ha acompanyat la introducció en la legislació espanyola de la responsabilitat penal de les persones jurídiques (empreses) el 2010 i la inclusió dels partits polítics cinc anys més tard. El magistrat va recordar que el 2015 es va justificar la reforma apel·lant a l’experiència en l’aplicació d’aquesta responsabilitat, "després de la qual solen amagar-se els membres del consell d’administració", però en un moment en què el Tribunal Suprem encara no havia dictat una sentència sobre això.

Notícies relacionades

De moment l’únic partit que ha sigut jutjat com a persona jurídica ha sigut el PP en el judici per la destrucció dels ordinadors del seu extresorer Luis Bárcenas, que encara es troba pendent de sentència. Però els comentaris de Marchena podien extrapolar-se a altres causes, com el 'cas Gürtel', en el qual es va condemnar el partit presidit per Pablo Casado com a partícip a títol lucratiu dels delictes electorals comesos per dues corporacions locals madrilenyes de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón.

El president de la Sala Penal va afirmar que hauria de poder identificar-se la responsabilitat de les agrupacions locals de "La Gomera o Piedrahita" que han pogut cometre el delicte en comptes d’estendre-la a tota la formació. "No es pot acordar la dissolució d’un partit per un fet concret", amb un delicte del qual se’l responsabilitza que està "geogràficament localitzable i que és esmenable i atendible amb la condemna dels responsables per aquest fet concret", va puntualitzar.