Bildu s'abstindrà, però demana el dret a l'autodeterminació

La seva portaveu avisa a Sánchez que el seu vot no és un "xec en blanc" i reclama el final de la dispersió dels presos etarres

L'aspirant a president li respon que "el camí és compartir i no trossejar sobiranies"

undefined49182448 madrid 23 07 2019 politica investidura  segunda  sesi n  del190723131502

undefined49182448 madrid 23 07 2019 politica investidura segunda sesi n del190723131502 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

EH Bildu ha anunciat aquest dimarts, en la segona sessió de la investidura de Pedro Sánchez, ques’abstindrà en la votació per tancar la porta a qualsevol possibilitat d’un Govern del "trident de dreta reaccionària", però ha avisat el candidat a president que té "sobrades raons" per "desconfiar" del líder del PSOE per la seva incapacitat d’arribar a un acord amb Podem. [Segueix el debat d’investidura de Pedro Sánchez en directe.]

La portaveu de la formació ‘abertzale’, Mertxe Aizpurua, ha precisat, a més, que el seu aval a Sánchez no suposa "un xec en blanc", sinó que "busca una oportunitat per resoldre els problemes estructurals de l’Estat". En aquest sentit, EH Bildu ha demanat al candidat acabar amb la 'llei mordassa' i la política penitenciària que "obliga" els familiars dels presos d’ETA a "recórrer milers de quilòmetres" per visitar-los. Així mateix, ha exigit que es reconeguin "els drets delspoblesa decidir el seu futur" i es posi en llibertat "elspresos polítics", amb referència a Oriol Junqueras i la resta de catalans independentistes empresonats. 

El referèndum

En aquest sentit, el partit basc ha demanat a Sánchez que, si és elegit president, "abordi amb diàleg i democràcia" els problemes "estructurals" de l’Estat. "A Catalunya i el País Basc han de ser les ciutadanies les que determinin el model de relació amb l’Estat", ha reclamat. 

Finalment, davant del rebuig del PSOE ha negociar la investidura, la portaveu ‘abertzale’ ha recordat als socialistes que els seus vots van ser "decisius" en la moció de censura i els acords als quals han arribat els dos partits en diverses administracions. 

La resposta de Sánchez

En la seva rèplica, Sánchez ha precisat que no "veta" EH Bildu perquè respecta la "legitimitat" que té aquest partit, però ha recordat les "evidents discrepàncies" que el separen de la formació ‘abertzale’ en el "present, futur i també en el passat". 

Notícies relacionades

A més, davant de la petició que reconegui el dret d’autodeterminació, l’aspirant a president ha assenyalat que el "camí és compartir sobiranies", amb administracions territorials i la UE, i no trossejar sobiranies. "Defensarem l’Estat de les Autonomies com el millor model per combinar totes les indentitats", ha afegit. 

I, en la seva última intervenció, l’aspirant a president ha reconegut que complir alguns aspectes del’Estatut de Guernika és "complex", com transferir la competència en matèria de Seguretat Social al País Basc, però ha assegurat que és un "acord" que el Govern "ha de complir".