Casado s'aferra a Catalunya per defensar el seu no

El president del PP acusa Sánchez de teixir «aliances contra l'Estat»

Avisa que no podrà governar amb «una amalgama de radicals»

casado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El president del PP, PabloCasado, va obrir la sessió de la tarda i va posar el focus en els dos assumptes que PedroSánchez, estratègicament, havia deixat fora del seu discurs introductori: l’independentisme catalài les negociacions del PSOE ambUnides Podemper tancar un Govern de coalició. Malgrat parlar durant dues hores, el candidat a la investidura només havia fet unes quantes referències, i molt superficials, sobre aquests dos temes. Casado va pujar a la tribuna i l’hi va retreure. I li va dir que sabia la raó de per què no havia fet referència als morats ni tampoc d’ERC o Junts per Catalunya, que van recolzar la moció de censura. Se n’"avergonyeix". Segons el líder del PP, el dirigent socialista s’ha adonat que amb “una amalgama de radicals” pot ser investit, però “no pot governar” i per això, segons l’opinió de Casado, no havia mostrat cap entusiasme sobre aquest supòsit Executiu amb Podem. Vist això hores després, quan Sánchez i Pablo Iglesias van fer l’espectacle de la negociació en directe, fonts de la direcció del PP es van reafirmar en la seva sospita de la dificultat d’aquesta possible aliança. 

El líder dels populars va lamentar que en el seu discurs “ocultés” la “greu realitatque té Espanya amb l’independentisme a Catalunya”. El conservador, que va pujar a l’estrada amb dos folis amb un esquema del discurs que havia preparat, va avisar Sánchez que “no es pot pactar un futur de prosperitat” amb els morats i els independentistes. De fet, va deixar clara la seva preocupació per si, finalment, en la votació de dijous, quan es necessiten més sís que nos, Sánchez és president amb el recolzament actiu o passiu d’ERC i JxCat, és perquè el cap de l’Executiu té “sota de la taula” la proposta d’indultarels dirigents sobiranistes empresonats per l’1-O.

“Viure" del conflicte

Al matí, Sánchez li havia demanat que s’abstingués per evitar arribar a la repetició electoral, una cosa a la qual Casado va respondre amb un no rotund, perquè no el veu de “fiar” i perquè va arribar a la Moncloa “amb unes aliances contra l’Estat” que ara, va afegir, vol reeditar.

El seu cara a cara amb Casado, qui va utilitzar un to més suau que en altres ocasions, va servir també perquè el president en funcions s’aturés més en el desafiament sobiranista. “¿On era el PSOE quan es va produir lacrisi constitucional més grande la democràcia? Amb el Govern del PP”, va recordar Sánchez, amb referència a l’aplicació de l’article 155 per suspendre les competències de la Generalitat després de l’1-O. Però si la situació fos la inversa, si calgués tornar a aplicar aquesta mesura amb els socialistes a la Moncloa, llavors, va anticipar Sánchez, “vostès no estarien recolzant com va recolzar el PSOE el Govern del PP”.  I en aquest context va acusar els populars de “viure” del conflicte territorial i li va recordar que només van aconseguir una diputada en les generals (Cayetana Álvarez de Toledo).

L’Estatut

Notícies relacionades

El president en funcions també es va aturar en el recurs que el PP, amb Rajoy al capdavant del partit, va presentar contra l’Estatut. “L’Estatut té un problema d’origen, i és que va ser retallat pel Tribunal Constitucional, però prèviament va ser validat pel poble català”, va assenyalar el líder socialista. En la dúplica, Casado va blasmar el dirigent socialista que parli de“problema polític”i menyspreï la sentència que va modificar diversos articles de la Carta autonòmica.