Sánchez enfila la investidura pendent de tancar un pacte amb Podem

Els ministeris que s'emporten els morats, les partides pressupostàries i Catalunya, els temes més complexos

El líder del PSOE farà un discurs "feminista i d'esquerres" que defensi apujar impostos a rendes altes

pedro-sanchez-congreso

pedro-sanchez-congreso

3
Es llegeix en minuts
G. Robles / M. A Rodríguez / J. R. Sierra

Han passat més de 48 hores des que Pablo Iglesias, renunciant a ser ministre del pròxim Govern, encarrilés les negociacions entre el PSOE i Unides Podem per enfilar un Executiu de coalició. Des que divendres informés el president per missatge que es disposava a difondre la seva renúncia, el líder morat s’ha comunicat amb Pedro Sánchez diverses vegades i supervisa els treballs del seu equip negociador, del qual també formen part la portaveu Irene Montero i el secretari d’acció governamental, Pablo Echenique. Pel costat socialista porten les regnes la vicepresidenta Carmen Calvo, la portaveu Adriana Lastra i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

L’intercanvi de documents i propostes és vertiginós, però espera sobre la taula un dels temes més difícils: quants ministeris s’emporta Podem en aquesta operació i qui els ocupa. Si hi haurà vicepresidència morada finalment i, d’haver-n’hi, si això obligarà Sánchez a canviar el seu esquema de Govern actual per augmentar el nombre de vicepresidents (per garantir que quan no hi sigui el substitueixi un socialista). Des dels entorns de les dues forces s’apunta que, en tot cas, serà difícil tancar tan complexa negociació abans que aquest dilluns Sánchez pronunciï el seu discurs d’investidura.

Pretén el 'presidenciable' fer una al·locució llarga, "progressista, feminista i d’esquerres" en un moment en què els morats li han allargat la mà, l’independentisme català espera esdeveniments per decidir el seu vot, el PNB es mostra positiu i Bildu ha confirmat l’abstenció. Ni Ciutadans ni el PP volen desbloquejar la investidura. Així les coses el socialista advocarà, en matèria econòmica, per una pujada d’impostos per a les rendes més altes que permeti augmentar els recursos públics per escometre noves mesures i garantir la viabilitat de l’Estat del benestar. Hi haurà oferta global de pactes en finançament autonòmic i local; per les pensions i contra la precarietat laboral i s’incidirà en noves polítiques de transició ecològica.

Inspeccions fiscals o cultura

Quan Sánchez advoqui per aquest itinerari Iglesias l’estarà escoltant des del seu escó, amb qui negocia els detalls d’un programa de legislatura i amb qui ha de quadrar un repartiment de carteres que segurament no serà el que cap dels dos anhelava però que, d’arribar, serà el que faci possible el primer Executiu de coalició progressista a Espanya. En una recent trobada amb EL PERIÓDICO, la cúpula dels morats va especificar que fa temps va explicar al PSOE que no reclamaria ministeris d’Estat (Interior, Defensa...) però que sí que pretenien governar sobre matèries com "memòria històrica", "inspeccions fiscals", aspectes determinats del ministeri de Treball, "especialment el que incumbeix a la lluita contra la precarietat laboral", el "disseny de la política cultural" o la "transició ecològica".

En aquest sentit, des del partit morat sempre es va avisar que quan arribés el moment, si arribava, de posar les mans sobre la farina negociadora –en això estan-, al costat de la lletra petita de les polítiques per a la legislatura, el repartiment d’àrees i l’especificació de qui es queda amb cada cartera s’hauria de determinar amb quines partides pressupostàries comptarien. D’aquí la rellevància que la titular d’Hisenda en funcions formi part d’aquesta negociació exprés ja que, d’alguna manera, es perfilen ja els pròxims pressupostos, basant-se en el projecte que ja va pactar el PSOE amb Podem en temps de la moció de censura i que no va veure la llum.

La línia vermella catalana

Notícies relacionades

S’avança sense excessius problemes, segons els coneixedors de la negociació, en la part programàtica i hi ha més recels pel que fa a la manera de triar futurs ministres (Sánchez reivindica la seva autonomia per fer-ho sobre una llista de propostes que faci Iglesias) i a la manera d’abordar la crisi amb Catalunya. Aquest diumenge va sortir a la palestra algú que té a veure amb els dos assumptes, el portaveu dels Comuns al Congrés, Jaume Asens, per defensar que no es descarti una vicepresidència per a Irene Montero.

Sobre la qüestió catalana es pot recordar que Unides Podem, com va avançar aquest diari, va oferir a Sánchez deixar per escrit i firmat el compromís d’acatar les línies governamentals que es marquin sobre política territorial. També en política exterior. No obstant aquest tema és un dels que més preocupa als socialistes, conscients que al setembre o l’octubre arribarà la sentència sobre l’1-0 que pot deixar veure les costures d’una coalició de dos partits que discrepen sobre si els sentenciats són polítics presos o presos polítics, entre altres coses. Per això, segons confirmen les dues parts, és una de les matèries que més preocupa el PSOE.