Casado avisa Sánchez sobre Catalunya

El líder del PP demanarà al president del Govern que no li tremoli el pols amb ERC i JxCat quan arribi la sentència

zentauroepp47146215 madrid 27 02 2019  politica  pleno en el congreso de los dio190715132916

zentauroepp47146215 madrid 27 02 2019 politica pleno en el congreso de los dio190715132916 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casadoha treballat durant l’última setmana en el discurs que pronunciarà demà al debat d’investidura a què es presenta el candidat socialista,Pedro Sánchez. El primer esborrany redactat pel seu gabinet després de múltiples converses amb el president del PP es va anar modificant amb el pas dels dies i les notícies que s’anaven coneixent de la tumultuosa relació delPSOE i el seu soci preferent, Unides Podem. I, divendres, Casado ja es va quedar el text per retocar-lo al seu gust i fer-se’l seu.

A la tribuna, Casado argumentarà la seva decisió deno facilitar l’elecció de Sánchezamb l’abstenció dels 66 diputats del seu grup. Considera que li correspon “elaborar un projecte d’oposició i tenir una llista alternativa per oferir als ciutadans”, segons recorda un dels assessors que ha participat en l’elaboració del text. El líder conservador estima que no és creïble que Sánchez passi del “no és no” a Mariano Rajoy el 2016 a reclamar-los ara l’abstenció, “sense haver canviat en res la seva posició” respecte a un tema clau per als populars: l’independentisme a Catalunya.

Aquest serà un dels eixos del discurs de Casado. Retraurà a Sánchez l’acord del PSC i Junts per Catalunya a la Diputació de Barcelona, que no hagi vetat que la socialista María Chivite pugui presidir Navarra gràcies a l’abstenció de Bildu i que recolzés l’acord per impedir que el popular Xavier García Albiol tornés a ser alcalde de Badalona.

Res d’indults

Casado reclamarà al cap de l’Executiu en funcions que, sigui o no investit president, a la tardor, quan es conegui la sentència del procés i en vista del risc de mobilitzacions dels independentistes als carrers, sigui ferm amb ERC i Junts per Catalunya. “Li recordarà que llavors ja hi haurà una sentència i que la justícia sempre ha de tenir l’última paraula”, apunta l’assessor del president del PP, amb referència a la possibilitat que el Govern puguiindultar en el futur els dirigents independentistessi són condemnats.

El president del PP oferirà a Sánchezel seu recolzament per aplicar l’article 155de la Constitució en cas que ho cregui convenient. Si finalment es conforma un Govern, el PSOE compta amb majoria absoluta al Senat, que és la Cambra que ha de ratificar les mesures que proposi l’Executiu. Tot i que Rajoy, el 2017, també la tenia i va voler anar amb el PSOE i Ciutadans per intervenir la Generalitat de Catalunya.

Casado proposarà al polític socialista que si aconsegueix desbloquejar la situació i serinvestit en la votació de dijous, quan només necessitarà més ‘sís’ que ‘nos’ (en la de dimarts necessitaria la majoria absoluta que concedeixen 176 vots), pot trucar-li per negociar els“11 pactes d’Estat”dels quals ha parlat en les últimes setmanes, en les quatre reunions que ha mantingut amb ell després de les generals d’abril. Aquests acords, que després en el dia a dia poden ser molt difícils de tancar, poden donar “estabilitat” a Espanya, afirmarà el líder popular. A més del dossier català, li proposa pactes sobre educació, aigua, infraestructures, pensions i violència de gènere, entre d’altres.

Albert Rivera, també sobre Catalunya

Catalunya també serà molt present en eldiscurs d’Albert Rivera, president de Ciutadans. El polític català ha sustentat en les suposades concessions de Sánchez a l’independentisme català el seu veto al PSOE, així que aprofitarà la seva diatriba per argumentar aquest cordó sanitari que ha posat al secretari general. Segons fonts de Ciutadans, Rivera explicarà “per què el projecte polític de Sánchez és antagònic al de Ciutadans” i per què aquest projecte és “perillós” per al futur dels espanyols.

Els 57 vots del partit taronjahaurien sigut suficients per, sumats als 123 dels socialistes, formar una majoria sòlida al Congrés. No obstant, Rivera creu que pot acabar guanyant el pols al PP a la dreta i va descartar ja a la campanya aquesta opció. Segons Francesc de Carreras va explicar en una entrevista a ‘El País’, el dirigent taronja li va dir que un “partit frontissa” no governa i que el que pretén és “substituir” els populars.

Vox, contra el “totalitarisme sectari de l’esquerra”

Notícies relacionades

Fonts de Vox van explicar que el president de la formació d’ultradreta, Santiago Abascal, treballa “des de fa dies” en el text que suposarà la seva “primera oportunitat per dirigir-se a tots els espanyols des de la tribuna del Congrés”. Abascal insistirà que veu Espanya “ensituació d’emergència nacional” i remarcarà la necessitat de “restaurar l’ordre constitucional a Catalunya” i “frenar l’avenç de les forces separatistes”.

El dirigent radical denunciarà el “totalitarisme sectari de l’esquerra” i “l’oblit de les classes mitjanes i més desfavorides”. A més, abordarà la crisi demogràfica, l’atur i “la mida desorbitada” de l’Administració. Si alguna cosa queda clara és que Pedro Sánchez no s’enfrontarà a partir de demà a una sessió d’investidura ni de bon tros còmoda, cosa que, d’altra banda, era l’esperada, ja que cadascú prova de marcar terreny en el primer acte de la legislatura.