sense govern d'esquerres

Podem tomba la candidata del PSOE a la Rioja en plena pugna Sánchez-Iglesias

La formació morada només té una acta, la de Raquel Romero

La segona votació per a la investidura de Concha Andreu se celebrarà el 18

zentauroepp49080540 rioja concha andreu190716115050

zentauroepp49080540 rioja concha andreu190716115050 / ABEL ALONSO

2
Es llegeix en minuts
EFE

El vot en contra de la diputada regional de Podem Raquel Romero ha impedit aquest dimarts que la candidata socialista Concha Andreu hagi sigut investida en primera elecció com a presidenta de la Rioja. La candidata del PSOE ha aconseguit els vots a favor dels 15 diputats del Grup Socialista i el vot de la diputada regional d’Esquerra Unida Henar Moreno, amb qui s’havia assolit un acord programàtic. D’aquesta manera, s’han aconseguit 16 vots, insuficients per assolir la majoria absoluta a la Cambra de la Rioja, situada al llindar dels 17 diputats, tal com es requereix en la primera sessió d’investidura d’un candidat a la Presidència regional.

D’aquesta manera, la votació, amb els vots en contra de Partit Popular –12 diputats– i Ciutadans –4 diputats–, depenia de la diputada de Podem, integrada amb Moreno en el Grup Mixt dins d’Unides Podem. Un vot que, finalment, i com havia fet preveure la dura intervenció de Raquel Romero al començament de la sessió i, sobretot, en el torn de rèplica, quan li ha dit expressament a Andreu "avui no serà presidenta de la Rioja", s’ha decantat pel 'no'.

D’aquesta manera, el Parlament haurà ara de convocar una nova sessió d’investidura, d’aquí a 48 hores, en la qual Andreu només haurà de comptar amb majoria simple per poder ser elegida com la primera presidenta de la comunitat. La previsió és que el ple sigui de nou convocat dijous que ve a les 13 hores.

En cas de no materialitzar-se, provocaria la convocatòria de noves eleccions autonòmiques.

Aquesta votació s’ha produït en el marc de la pugna de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias en clau nacional, una sola setmana abans del ple d’investidura del candidat socialista a la Moncloa. De fet, el Govern manté la càrrega contra Iglesias arran de la consulta de Podem, una convocatòria que la Moncloa considera que està "trucada" per legitimar el vot en contra dels morats a la investidura de Sánchez. La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha assenyalat aquest dimarts que Iglesias "no ha sabut entendre quines són les regles del joc en una democràcia".

24 anys amb el PP al capdavant

Després de 24 anys de Governs del PP a la Rioja, el PSOE i IU van arribar el passat dia 5 un acord programàtic, al qual no s’ha afegit Podem, que en les negociacions amb els socialistes durant els últims dies ha demanat ocupar tres conselleries de les vuit, que Andreu preveu en el seu futur Executiu regional.

Notícies relacionades

La candidata socialista ja va avançar, el dia 12, la seva negativa a aquesta exigència de Podem, formació a la qual va oferir un govern que pot ser "corresponsabilitat" amb càrrecs intermedis, però no formar part del seu Consell de Govern.

Durant el ple, Romero ha avançat el seu recolzament en contra d’Andreu, que ha acusat de ser "una marioneta dirigida des de Madrid" i col·laboradora de l’"esperpèntic espectacle" del president del Govern d’Espanya en funcions, Pedro Sánchez. Ha insistit que els socialistes no han volgut negociar amb "transparència" amb ella, però sí que ho han fet en "pactes de despatx", amb referència a l’acord programàtic assolit entre el PSOE i IU. "Creuen que som la força subalterna del PSOE, s’equivoquen. Podran amenaçar, mentir, però el vot de Podem ni es compra ni es ven", ha recalcat Romero, que ha dit a Andreu que "avui no serà presidenta de la Rioja" i ha afegit que, "per governar, cal negociar".