peça sobre el BBVA

La Policia investiga un promotor que va pagar mig milió d'euros a Villarejo

La mercantil de l'excomissari va realitzar un informe sobre un grup immobiliari que devia diners a aquest empresari

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244  estepona m laga   01 02 2016190507151044

undefined34595720 espa a ignacio gonz lez gra244 estepona m laga 01 02 2016190507151044 / JORGE ZAPATA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Unitat d’Assumptes Interns que porta el cas Tàndem investiga en el context de les relacions del comissari jubilat a presó provisional José Manuel Villarejo amb el BBVA a un promotor que li va contractar l’any 2009 a canvi d’una provisió de fons inicial de 500.000 euros, en un moment en què dues de les seves empreses es veien abocades al concurs de creditors pels impagaments de la macroimmobiliària andalusa Grup Prasa.

Segons la documentació, Assumptes Interns va remetre un informe al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional el mes de febrer passat que va ser incorporat a la peça secreta número nou, la relativa als encàrrecs que Villarejo hauria estat exercint per al BBVA durant 13 anys a canvi d’una quantitat estimada en uns 10 milions d’euros.

Aquesta peça ha anat creixent a mesura que ha avançat la feina dels investigadors. Segons les fonts jurídiques, es podria considerar una causa en si mateixa, atesal’abundància de contractes i d’arestes en cadascun dels treballs que la mercantil de Villarejo, Cenyt, hauria estat exercint per al BBVA des de l’any 2004.

En aquest cas, l’objecte de les indagacions policials és el promotor immobiliari José Pedro Iglesias Moure, de qui no consta que hagi sigut imputat en la causa. Segons la documentació que obra en el sumari, va recórrer a Villarejo el desembre del 2009 per intermediació del comissari en cap de la Unitat d’Estrangeria i Fronteres Carlos Salamanca i li va encarregar un projected’"anàlisi i intel·ligència amb tasques d’informació i investigació pel qual acorda pagar-li una xifra inicial en concepte de provisió de fons que ascendeix a 500.000 euros".

Doble via

Per a la Policia, el vincle amb Salamanca queda acreditat en una doble via. D’una banda, en la causa sobre el BBVA obra un àudio en què Iglesias Moure Villarejo parlen de l’amistat que tots dos tenen amb Salamanca, a qui anomenen Charlie. Ell mateix va reconèixer aquesta relació quan l’hi va preguntar la Fiscalia Anticorrupció divendres passat a l’Audiència Nacional, segons fonts jurídiques.

D’altra banda, Iglesias Moure va deixar el gener del 2010 un Audi Q7 a Salamanca per un període de set mesos, les mateixes dates en què acabava de realitzar l’encàrrec a Villarejo. En una declaració en seu policial, l’empresari va explicar que l’hi va deixar perquè a la seva empresa ja ningú el feia servir.

Iglesias Moure era administrador de l’empresa Millurqui 2003 Invest SL i conseller delegat de Consorcio Mare Nostrum, segons consta en el registre mercantil. Aquestes dues empreses van sol·licitar el novembre del 2010 al Jutjat de Primera Instància número 9 i Mercantil de Còrdova que la promotora immobiliària Grupo Prasa entrés en concurs de creditors, ja que devia 13,9 milions d’euros a la primera i uns altres quatre milions a la segona. El jutge ho va acceptar a tràmit.

Grupo Prasa es resistia a declarar concurs i apostava per refinançar el deute i reconduir el negoci, segons va informar en un comunicat als mitjans en aquelles dates. Va arribar el 2012 i Cenyt, segons fonts properes a la mercantil, va desenvolupar un informe sobre el patrimoni de Prasa, incloent-hi les seves ramificacions dins i fora d’Espanya.

Projecte King-P

Notícies relacionades

El van batejar com a projecte King-P, nom similar al del projecte de Villarejo que involucra Carlos Salamanca en relació ambl’entrada il·legal d’equatoguineans a Espanya i accions en favor de polítics d’aquell país, 'King'. A més, Cenyt va assumir poders de representació legal de Millurqui 2003 SL, d’acord amb les mateixes fonts properes a aquell negoci.

Aquest informe de Cenyt, recull des de notícies sobre el president de Prasa fins a fotografies de les finques del grup en llocs com ara Polònia, el Brasil i el Marroc, passant per informació mercantil i organigrames de totes les societats que el constituïen en territori nacional i a l’estranger.