Sánchez esclata contra Iglesias i dona per "trencada" la negociació

El candidat augura que la seva investidura fracassarà a causa de la "consulta trucada" a Podem

Els morats eviten ara l'escalada i apel·len al "tarannà negociador" del líder socialista

7ca46320-eaa4-434c-81f5-cb115794a6ae-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez creu que la seva investidura fracassarà i que el culpable, una vegada més, serà Pablo Iglesias. Després de diversos dies de propostes del president en funcions rebutjades pel líder de Podem, de missatges contradictoris per part del Govern i reflexió sobre els pròxims passos que s’han de fer, Sánchez ha esclatat aquest dilluns. Ha donat per "trencades" les negociacions amb els morats. Ha assegurat que Iglesias està "encasellat en una posició maximalista" amb la seva exigència d’una coalició de la qual ell mateix formi part. Que la consulta a les bases de Podem està "trucada". I que tot, en realitat, es redueix a una "mascarada" per "justificar el que és injustificable": el vot en contra dels morats en el debat d’investidura, que tindrà lloc la pròxima setmana. Mentre Sánchez apujava el to, Podem l’abaixava i apel·lava al "tarannà negociador". Però tot sembla encaminar-se a una investidura fallida, com va passar el 2016.

El líder socialista no ha volgut esperar ni un segon  i ha deixat de banda les fórmules protocol·làries que s’utilitzen en les entrevistes.

"¿Com està?", li han preguntat a les nou del matí a la SER.

N’hi ha hagut prou. "Bé, la veritat és que sorprès i una mica frustrat pel que va passar divendres passat, quan vaig conèixer a través dels mitjans de comunicació una consulta que sens dubte suposa per part d’Iglesias una ruptura de les negociacions”, ha contestat Sánchez.

A partir d’aquí, el president ha anat a més, sense sortir de la idea fonamental. "Iglesias no s’ha mogut de la seva posició maximalista. Em costa verbalitzar-ho, però està utilitzant aquesta consulta trucada per justificar el seu vot en contra a la investidura, coincidint amb la ultradreta", ha insistit.

En la seva consulta, convocada per sorpresa, just després que Sánchez s’obrís a la incorporació a l’Executiu de membres de Podem que no formin part del nucli dur de Iglesias, la direcció morada demana a les seves bases que es posicionin sobre aquestes dues opcions: un "Govern de coalició sense vetos" o un "Govern dissenyat únicament pel PSOE".

Divendres passat, tot just conèixer la pregunta feta per la direcció morada, la portaveu del Govern, Isabel Celaá, va dir que la consulta no necessàriament "havia de dinamitar" res. Però l’opinió de Sánchez és molt diferent: ho dinamita tot. Ni tan sols inclou l’oferta que dirigents de Podem s’encarreguin de ministeris socials, sempre que no es tracti ni d’Iglesias ni de cap dels seus principals col·laboradors. "És una ruptura unilateral de la negociació, un tancament absolut de portes", ha argumentat el president. Així que ara totes les seves propostes han "decaigut", al "tombar-les" el líder de Podem d’una "manotada".

El precedent

Som davant una cerimònia per justificar el que és injustificable. Plou sobre mullat. Ja ho vaig viure el 2016 i desgraciadament es repetirà el 2019", ha continuat Sánchez, que dona per fet que el seu intent d’investidura, com el de fa tres anys, fracassarà la setmana que ve. A partir d’aquí, el líder socialista podria intentar-ho de nou al setembre o donar-ho tot per perdut i tornar a eleccions, que tindrien lloc el 10 de novembre. Les dues possibilitats estan obertes, però en la direcció del PSOE dubten que les peces es moguin: ni el PP ni Cs s’abstindran, com reclama Sánchez, ni Podem baixarà de la seva exigència d’una coalició, amb Iglesias en un paper protagonista.

"Sempre he tingut molts dubtes que Iglesias s’incorpori al Govern –ha reconegut el president–. Tenim enormes discrepàncies sobre temes d’enorme vigència que haurem d’afrontar en aquesta legislatura. Com ara la qüestió catalana. Crec que és millor esquivar aquestes contradiccions amb un govern de cooperació amb el PSOE dins i Podem fora". Perquè Podem "infravalora" la crisi territorial, ha dit. Ell, en canvi, no descarta activar de nou l’article 155 de la Constitució, per suspendre totes o part de les competències de la Generalitat si aquesta torna al camí unilateral després de la sentència del judici al procés, que s’espera per a la tornada de l’estiu. "Jo no vull aplicar una altra vegada el 155. Però el meu deure és contemplar-lo", ha dit.

El llangardaix i la serp

Notícies relacionades

Podem ha acollit la "duresa" en el discurs de Sánchez amb "sorpresa", però ha apel·lat al "tarannà negociador" del president. La consulta segueix endavant (els inscrits en el partit morat poden votar fins dijous) i la proposta, inamovible, continua sent una coalició en la qual participi el seu líder. "Per a nosaltres mai està trencada la possibilitat que el nostre país sigui un país millor. Pensem que això passa per un Govern de coalició", ha dit el secretari d’Acció Política, Pablo Echenique. El mateix Iglesias ha optat pel silenci, només truncat per un 'gif' que ha penjat a Twitter per definir la seva relació amb Sánchez. S’hi veu un llangardaix que fuig d’una serp de mida molt més gran.