Anar al contingut

camí de la investidura

Sánchez sospesa la coalició sense Iglesias com a ministre

El podemista renuncia a la vicepresidència, però exigeix entrar en el Govern

La dirigent d'En Marea, Yolanda Díaz, entre les propostes sobre la taula

Iolanda Mármol

Sánchez sospesa la coalició sense Iglesias com a ministre

DAVID CASTRO

Les converses per a la investidura surten del marasme en el qual es trobaven des de les eleccions generals per entrar en una fase negociadora. En aquest temps, els contactes entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han sigut estèrils, enrocats per l’entrada o no d’Unides Podem en el Govern. Ara, a 12 dies de la votació al Congrés, el candidat es mou: no descarta una mena de coalició, sempre que no inclogui els perfils polítics de més pes dels morats, fet que deixaria fora el cap podemista, entre d’altres. En tot cas, avisen des de la Moncloa, el president en funcions reflexionarà en les pròximes hores sobre si avança en aquesta proposta o la descarta. Fonts coneixedores dels contactes remarquen que Iglesias hauria renunciat ja a la vicepresidència, però continuaria reclamant ser ministre. En l’aire, una trobada que els líders es diuen disposats a mantenir amb la discreció dels que tenen voluntat d’arribar a acords, tot i que la consulta per sorpresa a les bases podemistes va causar sorpresa en el Govern. Per a Sánchez, la investidura ja queda més a prop i es prepara per enllestir la resta abans de vacances.

Hi ha dos moviments que semblen aplanar el camí. Sánchez està obert a explorar la principal demanda d’Unides Podem, un govern de coalició, sempre que primer es pacti el programa polític per desplegar en la legislatura. Admeten que el president en funcions no descarta res si s’arriba abans a un acord de continguts. Dijous, el president ja havia anunciat que estava disposat a incorporar ministres de les confluències morades com a “independents” (Equo, En Marea, En Comú Podem, IU). Divendres aquesta possibilitat semblava estendre’s a membres de Podem de perfil tècnic.

Tecnòcrates o polítics

En l’arriscada tasca de desencriptar els missatges creuats que Sánchez i Iglesias s’envien en públic, aquesta afirmació s’interpreta com un sí a la coalició, però. I el ‘però’ és rocós. Segons fonts coneixedores dels contactes, el candidat està disposat a integrar membres de les confluències de Podem, i fins i tot dirigents morats al nou Executiu, amb un límit: Iglesias i el seu nucli dur.

El secretari general de Podem, que va arrencar les converses demanant una vicepresidència, estaria disposat ara a votar a favor de Sánchez al juliol si aconsegueix ser ministre, indiquen fonts socialistes. Aquest punt, afirmen, és el principal escull per avançar i situen el seu nom en la línia vermella.

El podemista va respondre a aquest plantejament des del plató de TVE. “La democràcia no és que governin tecnòcrates”, va advertir. “Aquesta no és una qüestió d’orgulls o egos personals, és una qüestió d’Estat”, va replicar la portaveu governamental, Isabel Celaá, sense nomenar a ningú i sense que ningú dubtés, tampoc, de la persona a la qual es referia. En tot cas, fonts governamentals matisen que el candidat sospesarà aquest cap de setmana si manté en ferm aquesta proposta o no.

Reunió pendent

Amb els últims moviments el bloqueig sembla que es comença a diluir. Els dirigents es mostren disposats a reunir-se aquest cap de setmana i a posar a funcionar els seus equips.

Fonts dels dos partits reconeixen que el nom de la dirigent d’En Marea Yolanda Díaz el va posar Iglesias sobre la taula fa setmanes. La diputada gallega té la màxima confiança del líder podemista. El canvi de ritme en les negociacions l’agafa en un curs de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo sobre Seguretat Social davant de la digitalització i la jubilació de la generació del baby boom. Des de la prudència, eludeix valorar les possibilitats de dirigir un ministeri. “No s’està parlant de noms en les negociacions per formar Govern. El millor és deixar que continuï el diàleg i que s’arribi a un acord per desbloquejar aquesta situació que està deixant el país paralitzat, parlar de noms és ara el menys important”, afirma.