investidura de Sánchez

El PNB nega el seu veto a un govern de coalició PSOE-Podem

Els nacionalistes bascos exigeixen conèixer el programa i defensen que la fórmula és "secundària"

undefined32684449 madrid 06 02 2016 politica el secretario general del psoe  p181122203403

undefined32684449 madrid 06 02 2016 politica el secretario general del psoe p181122203403 / J M Prats

6
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de l’EBB, l’òrgan executiu del PNB, Andoni Ortuzar, ha negat que hi hagi cap veto del PNB a un possible Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem però ha indicat que, si es pretén que el PNB sigui un "cooperador necessari", no només per a la investidura sinó al llarg de la legislatura, s’haurà de parlar amb la formació ‘jeltzale’ sobre el programa que es desenvoluparà.

En una entrevista a la cadena SER, Ortuzar ha afirmat que les negociacions entre el PSOE i el PNB estan "per arrencar" i únicament han tingut "contactes molt preliminars".

Ortuzar, que ha afirmat que va parlar la setmana passada sobre diverses qüestions amb Pedro Sánchez, quan aquest era a Brussel·les i també ho ha fet amb Pablo Iglesias, ha assenyalat que té "lògica" que encara no s’hagi abordat una negociació amb els ‘jeltzales’ perquè són "necessaris però no suficients" i abans s’han "d’aclarir incògnites majors".

Programa de govern

En relació amb les negociacions entre el PSOE i Unides Podem, ha defensat que s’ha de parlar "primer del programa", de les mesures econòmiques, socials i de les reformes que es faran però, en aquest cas, "s’ha començat la casa per la teulada o per la xemeneia i, per això surt tant fum", que és "el repartiment d’uns suposades cadires que encara no se sap per a qui seran”.

En aquest sentit, preguntat per què els semblava que Pablo Iglesias fos ministre, ha assenyalat que els "és igual" i ha assegurat que "haurà de ser ministre si la fórmula per desenvolupar el programa de Govern que determinin recomana que això sigui així, però no 'per se'".

Davant les paraules de la dirigent socialista Adriana Lastra, que va apuntar que a alguns grups se’ls podria fer "costa amunt" un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, Ortuzar ha manifestat que "no és bo que per justificar la pròpia posició, s’utilitzi tercers que no havien parlat, ni dit res". "Nosaltres no prejutgem quina ha de ser la fórmula del Govern, el que dic és nosaltres no volem entrar al Govern, no tenim cap ambició", ha afegit.

La fórmula és "secundària"

El dirigent ‘jeltzale’ ha assenyalat que el que demana el PNB és "una certa claredat i transparència i que se sàpiga quin és el programa de Govern i també què s’espera del PNB". En aquest sentit, ha afirmat que, per al PNB, la fórmula de Govern és "secundària" i, amb la hipòtesi d’un mateix programa "li seria igual" un govern només del PSOE que un de coalició, sempre que "aquest programa estigués parlat" amb el PNB, no fos "lesiu" per a Euskadi i encaixés "amb les polítiques que creiem que s’han de fer".

Per això, ha negat que hi hagi un veto del seu partit, que no vol ser "un factor de distorsió", a un govern de coalició amb Podem i ha afirmat que seria "un greu error". "El que sí que podem exigir si algú espera que els nostres vots comencin en la investidura però que després continuïn entrant a l’urna al llarg de la legislatura és que es parli amb nosaltres de quin serà el programa", ha afegit.

Ortuzar ha indicat que el PNB no pot ser "el ‘pagafantes’", tot i que no posarà vetos "de qui pot o no entrar a un Govern". No obstant, considera "de justícia" que es parli amb els ‘jeltzales’ i "si s’espera que el PNB sigui un cooperador necessari per fer unes polítiques i unes reformes, doncs que aquestes polítiques i reformes es discuteixin amb nosaltres".

El dirigent ‘jeltzale’ ha manifestat que, si hi ha un acord entre el PSOE i Unides Podem, els agradaria saber, per exemple, el seu plantejament quant a política energètica o fiscalitat. Ortuzar ha assenyalat que li interessen més aquestes qüestions que "si Iglesias és ministre o no, això em sembla secundari".

Falta de cultura de coalició

Sobre les possibles raons perquè el PSOE no vulgui anar a un Govern de coalició amb Podem, Ortuzar creu que, d’una banda, hi ha la "comoditat" perquè es garanteix "molt més la coherència tenint un Govern de pensament similar" i també creu que en l’Estat hi ha una "falta de cultura de la coalició" que fa que "es tingui por que la discrepància o dissidència entri en el mateix govern".

A més, ha afegit que la manera de fer política que ha tingut fins ara Unides Podem "posa la mosca darrere de l’orella". "Per fer un Govern de coalició sense sobresalts i que estigués molt compassat també haurien de fer un acord de funcionament del Govern", ha indicat.

El dirigent ‘jeltzale’ ha assenyalat que les coses han d’estar "ben definides" perquè, si no, "el Govern salta per les aires a la primera crisi".

En aquest sentit, ha afirmat que entén que Pedro Sánchez no vulgui tenir "factors de desestabilització dins del Govern" perquè és un Executiu que no tindria la majoria absoluta i caldria buscar "tercers recolzaments" i, si no tens una coherència i salten espurnes massa sovint, els tercers estarem millor veient els toros des de la barrera".

Podem ha "de donar garanties"

Ortuzar ha assegurat que Unides Podem ha "de donar garanties" que no serà un factor de desestabilització perquè fins ara ha tingut una "posició d’oposició dura coquetejant fins i tot amb posicions antisistemes i ara "no és fàcil passar a donar la imatge i la realitat que ets un partit de Govern".

Segons el seu parer, és una evolució que ha de fer aquest partit perquè dins del Govern espanyol no es pot ser "antieuropeista" en el sentit de "no acceptar la tutela econòmica i pressupostària de Brussel·les". "Aquesta mena de coses són les que suposo que al candidat Sánchez li deuen fer por", ha apuntat.

Ortuzar ha afirmat que té la sensació que "els dos pensen que serà l’altre qui cedirà" i això sol ser "la pitjor de les coses perquè, al final, no cedeix ningú i les coses es van enverinant". "Des de la setmana passada a ara, les coses han empitjorat; també és veritat que, de vegades, perquè les coses se solucionin, s’ham de posar molt malament, vegem l’ampolla mig plena", ha afegit el líder ‘jeltzale’ que no creu que les relacions entre Sánchez i Iglesias estiguin trencades.

Recolzament del PNB

El dirigent ‘jeltzale’ considera que en aquesta negociació s’ha "de parlar menys i fer més" i ha indicat que, "si és per ajudar", poden "comptar" amb el PNB, tot i que ha manifestat que "no podran desbloquejar la negociació". "Sobretot cal asseure’s", ha apuntat Ortuzar, que s’ha alegrat que Sánchez truqui a Pablo Iglesias. "És una gran notícia i després, si arriben a una acord, que discuteixin qui és el ministre", ha assenyalat.

Sobre l’actitud del PNB en la investidura si Sánchez hi arriba sense els vots necessaris, ha afirmat que "haurien de parlar" abans i ha assenyalat que històricament opten per l’abstenció perquè votar sí "hi ha d’haver hagut una corresponsabilitat per l’altre costat". Per això ha insistit a parlar dels "eixos" del Govern perquè hi ha "molts problemes sobre la taula" com el model territorial, les relacions entre Euskadi i l’Estat en el desenvolupament del nou Estatut o el compliment de l’actual.

Notícies relacionades

D’altra banda, ha assegurat que la fórmula d’aconseguir la investidura gràcies al’abstenció del PP o de Ciutadans seria una "fórmula que posposaria" el debat perquè "després s’hauria d’anar a la negociació pressupostària o de les grans reformes".

Sobre l’actitud delspartits catalans, creu que "es volen abstenir i que es donen les condicions" idònies, i el que es necessita per part de "qui demanarà els vots" és expressar "que la via política de futur serà la del diàleg i no la de la confrontació". "S’ha de fer un canvi d’agulles", ha afegit Ortuzar que creu que Sánchez no hauria de tenir problema per acceptar aquesta abstenció i fins i tot "parlar amb ells". "Ningú té dret a posar vetos ni a exorcitzar unes forces polítiques", ha afirmat.