NEGOCIACIONS INFRUCTUOSES

Sánchez explora una tercera via entre coalició i Govern monocolor

El candidat s'obre a incorporar ministres de les confluències de Podem en carteres tècniques

Impulsarà una reforma de la Constitució per evitar en el futur el bloqueig de la investidura

zentauroepp48989149 madrid 08 07 2019 politica reuni n de la permanente de la ce190710181116

zentauroepp48989149 madrid 08 07 2019 politica reuni n de la permanente de la ce190710181116 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A escasses dues setmanes de la investidura, amb la possibilitat creixent d’un bloqueig que condueixi a eleccions, Pedro Sánchez es planteja una nova fórmula de Govern per intentar aconseguir el recolzament de Pablo Iglesias. Es tracta d’una tercera via, a mig camí entre la coalició que reclama el líder morat i l’Executiu monocolor que proposa el president: la incorporació de ministres que provinguin de les confluències de Podem com a independents per assumir carteres tècniques, no d’Estat. Sánchez ha demanat al cap podemista, aquest dijous, una reunió entre equips negociadors per intentar acostar unes posicions que continuen estant molt allunyades. De l’intercanvi de missatges no ha sortit data per a una trobada. Mentrestant, el temps corre, la desconfiança perdura i Sánchez ha assumit ja que, en el nou escenari de fragmentació política, s’haurà deremodelar la Constitució per evitar que l’atrinxerament dels partits condueixi a una repetició electoral.

Quan Sánchez va oficialitzar, la setmana passada, la seva proposta per incorporar "independents de prestigi" al Govern no va concretar quins perfils encaixarien en aquesta categoria. Aquest dijous, en una entrevista a TVE, ha assumit que acceptaria sota aquesta etiqueta membres de les aliances de Podem. "A priori no tinc cap prejudici ni amb militants ni amb companys d’Unides Podem o de les seves confluències", ha reconegut, per explicar que ja en el seu anterior mandat va incorporar múltiples figures independents. "Si Podem té un plantejament semblant, estaria disposat a estudiar-ho", ha dit. Fonts pròximes al president han convingut que "no hi hauria problema" per incorporar com a ministres independents amb "carteres tècniques" perfils de les confluències morades (Equo, En Marea, En Comú Podem i IU).

Després delfracàs evidenciat en l’última reunió, dimarts passat, Sánchez va reconèixer que no veu possibilitats d’incorporar Podem en una coalició de Govern com la que reclama Iglesias, perquè hi ha "discrepàncies molt serioses" sobre temes d’Estat, com ara la crisi a Catalunya. Va citar el rebuig dels morats a l’article 155 de la Constitució, l’aplicació del qual van recórrer davant els tribunals. Sánchez argumenta que no té garanties de com actuaria Podem si els independentistes tornessin a la unilateralitat i que no pot exposar-se a una crisi governamental en assumptes com la unitat d’Espanya.

En l’entorn del president, remarquen que un Executiu de coalició podria "esclatar" al cap d’uns quants mesos. Per exemple, després de conèixer-se la sentència del judici al procés. Una cosa així, assenyalen, seria "demolidor" per a l’esquerra. Incideixen, també, en el fet que Unides Podem és un grup heterogeni i poc cohesionat, en què conviuen diferents sensibilitats, cosa que impossibilita a Iglesias imposar disciplina de vot.

Canvi en la Carta Magna

Notícies relacionades

Sánchez diu que està persuadit que no hi haurà eleccions al novembre, però la possibilitat d’un bloqueig és tan real que aquest dijous ha confirmat el que fins ara eren insinuacions. A saber, que plantejarà una reforma de la Constitució per retocar el seu article 99 i impedir així que els partits s’atrinxerin. Fonts de la Moncloa sostenen que el model que estudien és semblant al de l’elecció del president del Congrés, on guanya el candidat més votat pels diputats. La clau, assenyalen, és trobar la fórmula per incorporar en aquest model un encaix per a la figura del Rei, a l’entendre que ha de ser "salvaguardada". Els socialistes descarten altres possibilitats, com l’exemple de Grècia, on el partit més votat pels electors rep un plus de 50 escons, un model que defensa el PP. Aquest plus de representació, segons el PSOE, dificultaria el control parlamentari al Govern.

Tot i que la iniciativa, per a la qual es necessiten 210 diputats a favor, podria aconseguir el recolzament de les dretes, Iglesias ja ha mostrat aquest dijous el seu rebuig. Podem, a més, té prou representació al Congrés per exigir que es convoqui un referèndum sobre la reforma. En qualsevol cas, Sánchez també introduiria modificacions en la successió al tron (per evitar la prevalença de l’home davant la dona) i l’eliminació dels aforaments.