EL DILEMA CATALÀ

JxCat consuma el pacte amb el PSC per fer Núria Marín presidenta de la Diputació de BCN

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat ha sigut elegida en segona votació per majoria simple

20190711 445470 diputacione 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Fidel Masreal

No hi ha hagut sorpreses d’última hora i la protesta dels independentistes 'hiperventilats’ al carrer ha sigut testimonial. Socialistes i postconvergents, com en els vells temps, han certificat el pacte pel qual l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, s’ha convertit en la nova presidenta de la Diputació de Barcelona. Un acord que s’ha consumat en el ple de constitució de la tercera institució, amb el rebuig (amb sordina) d’ERC durant la sessió. L’aliança, confirmada la setmana passada, però que fa setmanes que es gesta, ha generat en les últimes jornades l’enèsima crisi entre els dos socis del Govern de la Generalitat, els postconvergents de JxCat i els representants d’Esquerra.

El ple de la Diputació ha transcorregut sense sorpreses i, fins i tot, amb un cert aire de tràmit en els discursos. En la primera votació, la majoria de grups tret del de Junts per Catalunya i Tot per Terrassa, han presentat candidat propi per presidir la institució. Com que Marín no ha aconseguit la majoria absoluta en aquesta primera votació (ha aconseguit 23 vots –16 del PSC i 7 de JxCat–, davant els 17 del republicà Dionís Guiteras), s’ha procedit a una segona elecció, en la qual l’alcaldessa socialista ha sigut de nou la més elegida, i la majoria simple amb el recolzament dels diputats provincials postconvergents li ha donat la presidència. Els comuns han continuat votant la seva pròpia candidata, fet que ha donat peu a ERC per denunciar que sí que era possible una alternativa independentista de 24 vots, una cosa que el president del PDECat, David Bonvehí, present en la sessió, s’esforçava a desdibuixar després del ple: "Podria haver sigut així...o no".

Sordina de JxCat i dards lleus d’ERC

El discurs del representant de JxCat i alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, ha sigut el més significatiu, en especial pel que no ha dit. Gairebé ni una referència al procés i en canvi una gran dosi d’estil convergent i transversalitat: "La diversitat d’idees i projectes, tots vàlids, enriqueixen la institució i la fan més forta”, ha esgrimit. “Fan falta grans dosis de sentit comú, confiança, realitat, coneixement i reconeixement, coneixement del territori, seny, un tret característic dels catalans”, ha rematat. Després d’ell, Dionís Guiteras, d’ERC, sí que s’ha referit a l’acord PSC-JxCat assenyalant els convergents: “Pels seus fets els coneixereu”, i denunciant que amb aquesta aliança no sortiran endavant els projectes de posar les diputacions alienades en favor del procés. ERC havia amenaçat en els últims dies que el recolzament de JxCat al PSC comportaria “conseqüències” en les relacions entre els dos partits, sense arribar a concretar quines. Tampoc Guiteras ho va fer.

Notícies relacionades

El PP i Ciutadans han carregat contra l’acord dels socialistes amb un partit independentista. El partit taronja s’ha preguntat si existeixen acords "inconfessables" entre tots dos. En un sentit oposat, els comuns han lamentat que no s’hagi forjat un acord d’esquerres entre el PSC, Esquerra i els comuns i s’han rescabalat de les crítiques per l’acord amb "els escarcellers" del PSC i el recolzament extern de regidors de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona, mentre JxCat "no ha dubtat a anar a buscar" l’aliança amb els socialistes a la Diputació. Per això els comuns han demanat superar la política de "línies vermelles".

Càrrec compatibilitzat

La nova presidenta compatibilitzarà el seu càrrec amb l’alcaldia de l’Hospitalet, com ja va fer Celestino Corbacho entre el 2004 i el 2008, càrrecs que va deixar al ser designat ministre. El mateix recorregut havia seguit el seu predecessor, José Montilla, que va simultaniejar l’alcaldia de Cornellà i la Diputació abans de posar rumb al Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç. Marín serà la segona dona que presideix aquesta institució, després de Mercè Conesa, exalcaldessa de Sant Cugat del Vallès, del PDECat.