XOC ENTRE GOVERNS

Borrell: "Ni Catalunya té ambaixades ni Exteriors té espies"

El ministre contesta les acusacions d'espionatge a les delegacions de la Generalitat

20190711 445356 borrellt 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre d’Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha assegurat aquest dijous que "ni Catalunya té ambaixades, ni el ministeri espies", en resposta a les acusacionsd’espionatge a les delegacions a l’exterior de la Generalitat.

Borrell ha fet aquestes declaracions a preguntes dels mitjans a Cuacos de Yuste, on ha ofert una conferència sobre els desafiaments de la Unió Europea, dins dels cursos d’estiu de la Fundació de l’Acadèmia Europea i Iberoamericana de Yuste.

"Ni Catalunya té ambaixades, perquè les ambaixades les tenen els Estats, ni el Ministeri d’Exteriors té espies", ha afirmat el ministre.

El president català, Quim Torra, va exigir aquest dimecres la dimissió de Borrell, que va acusar d’estar al darrere de l’"escàndol" de l’"espionatge" de les delegacions de la Generalitat a l’exterior, un assumpte sobre el qual el Ministeri va admetre que la seva comesa és "vigilar de prop" qualsevol activitat que pretengui menyscabar la imatge d’Espanya i qualsevol intent d’impulsar el projecte independentista del Govern i, per tant, l’acció de les anomenades ambaixades catalanes.

Dimissió de l’ambaixador del Regne Unit als EUA

El ministre Borrell també s’ha referit a la dimissió de l’ambaixador del Regne Unit als EUA després de la filtració d’uns documents crítics amb Donald Trump i ha indicat que la tasca diplomàtica "és una feina que es fa en nivells d’una certa discreció".

Els ambaixadors "estan per transmetre les seves opinions a qui les has de rebre, no per anunciar-les a la plaça publica", ha afegit.

Notícies relacionades

Segons el seu parer, si tothom creu que tots els informes que fan seran publicats als diaris, "òbviament no el redactaria de la mateixa manera, perquè el missatge depèn del destinatari".

"És una pena i cal lluitar contra aquestes fugues d’informació que impedeixen fer bé la feina que han de fer els que necessiten de reserva i discreció per poder fer-ho", ha subratllat.