POLÈMICA DIPLOMÀTICA

Dimiteix l'ambaixador britànic als EUA a qui Trump va dir "estúpid"

El president va insultar Darroch per qualificar d'"inepte" el Govern de Washington

zentauroepp49011968 files  in this file photo taken on october 20  2017 british 190710131436

zentauroepp49011968 files in this file photo taken on october 20 2017 british 190710131436 / ALEX WONG

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La ‘diplomàcia’ de l’insult funciona. Almenys per a Donald Trump. El president americà ha aconseguit la cabellera de l’ambaixador britànic als Estats Units, Kim Darrock, que va qualificar dimarts en un tuit virulent de “guillat”, “estúpid” i “imbècil pompós”. Dimecres Darrock va parlar amb la primera ministra, Theresa May, per informar-li la seva renúncia. "Després de la filtració de documents oficials emesos per aquesta ambaixada, ha augmentat l’especulació sobre la meva posició i la durada del meu mandat com a ambaixador", va assenyalar Darroch en una nota dirigida al cap dels serveis diplomàtics britànics, Simon McDonald. "Vull posar fi a aquestes especulacions. La situació actual fa impossible que continuï exercint el meu lloc com hauria desitjat".

Independència diplomàtica en joc

La notícia, divulgada minuts abans de la intervenció setmanal de May a la Cambra dels Comuns va provocar un autèntic xoc entre la classe política. “Li he dit que lamento profundament que consideri necessari el fet de deixar el seu lloc com a ambaixador a Washington. Tot el govern li va donar dimarts el seu total recolzament”,va declarar May. “Un bon govern depèn de la capacitat dels funcionaris de donar consells francs i complets. Vull que tots els nostres funcionaris tinguin la confiança necessària per fer-ho”, va afegir la primera ministra. El futur de la independència de la diplomàcia britànica està en joc i molts temen que el cas estableixi un mal precedent.

La Casa Blanca havia tallat tota relació amb l’ambaixador des que diumenge un diari britànic publiqués uns informes confidencials de Darrock qualificant l’administració Trump d’"inepta", "inestable", "incompetent i "disfuncional". Eran unes notes del 2017 i qui les va filtrar, just ara, va aconseguir el seu objectiu d’acabar obligant l’ambaixador a marxar i deteriorar les relacions entre els Estats Units i el Regne Unit. La pregunta lògica és, a qui beneficia tot això. Una investigació en marxa pot conduir el culpable a la presó.

Boris qüestionat

Notícies relacionades

La crisi ha esclatat en plena campanya per a l’elecció del pròxim primer ministre. Després de la renúncia, el dit acusador apuntava al favorit, Boris Johnson, amic de Trump. Diversos informes periodístics, inclòs un del ‘Financial Times’, asseguren que Darroch va decidir marxar quan dimarts a la nit va veure el debat a la televisió entre Johnson i el seu rival, Jeremy Hunt.  En sis ocasions Johnson es va negar a donar-li suport, al·legant que les relacions amb els Estats Units eren més importants que els casos particulars. “Bàsicament va empènyer aquest fantàstic diplomàtic sota les rodes de l’autobús, per servir els seus interessos personals”, va declarar el número dos del Foreign Office, Alan Duncan. Hunt, en canvi, va recolzar l’ambaixador i va criticar els comentaris “inacceptables” de Trump. “Qui elegeix els nostres ambaixadors és assumpte del Regne Unit”,va subratllar.

Dia negre

Allà rau ara la qüestió. Trump ha forçat la sortida de Darroch, de 65 anys, un dels diplomàtics britànics amb més experiència, amb una carrera de més de quatre dècades, que s’havia de jubilar al gener. Johnson serà molt probablement qui hagi de designar el pròxim ambaixador i Trump espera que aquest nomenament, ara enverinat, sigui el d’algú que a ell li convingui. “Avui és un dia negre per al nostre país”,va declarar Hunt. Nigel Farage, en canvi, es felicitava en un tuit i suggeria el perfil del successor en l’ambaixada. “És hora de posar algú que no defensi la permanència (a la Unió Europea), que vulgui un acord comercial amb Amèrica”.