APROVADA PER UNANIMITAT

El Parlament crea una comissió d'investigació sobre abusos a menors en centres educatius

L'objectiu és analitzar com s'actua davant dels casos, l'efectivitat de les accions que es duen a terme i es planteja la possibilitat de buscar nous mecanismes per detectar i abordar-los

zentauroepp49013807 barcelona 10 07 2019  ple del parlament de catalunya alfred 190710183624

zentauroepp49013807 barcelona 10 07 2019 ple del parlament de catalunya alfred 190710183624 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres crear dues comissions sobre abusos sexuals a menors: una d’investigació sobre els casos en centres educatius i una altra d’estudi que analitzarà com s’actua davant de qualsevol cas d’abús sexual a menors.

La comissió d’investigació estava impulsada per tots els grups i ha sigut aprovada per unanimitat, mentre que la d’estudi era iniciativa de JxCat, ERC, PSC-Units i el PP, i ha sigut aprovada amb el vot favorable de tots els grups excepte l’abstenció dels comuns.

La primera pretén investigar les violències sexuals a nens que s’han denunciat en centres escolars i espais educatius per analitzar les seves causes i conseqüències i valorar el compliment de les normatives.

En el cas de la comissió d’estudi, l’objectiu és analitzar com s’actua davant dels casos d’abusos a menors, l’efectivitat de les accions que es duen a terme i es planteja la possibilitat de buscar nous mecanismes per detectar i abordar els casos.

Debat

La diputada de Cs Elisabeth Valencia ha expressat el seu compromís per lluitar fins al final contra els abusos sexuals a menors i corregir el que s’ha fet malament, mentre que Raúl Moreno (PSC) ha afirmat que hauria preferit crear una sola comissió que estudiés els abusos independentment de l’àmbit on es produeixin ja que, si només se centra en l’àmbit educatiu, es "perd la mirada àmplia".

Per part dels comuns, Marta Ribas ha alertat que crear una comissió d’estudi fa un "flac favor" a les víctimes perquè considera que ja s’ha estudiat com abordar aquest tema i que el necessari és que el Govern actuï, i veu més necessari una comissió d’investigació sobre els abusos en centres educatius per depurar responsabilitats.

Notícies relacionades

El cupaire Carles Riera s’ha mostrat favorable a crear les dues comissions, però ha acusat la resta de grups d’"ocultar la realitat" al no fer referència als centres religiosos en el nom de la comissió que investiga els casos en l’àmbit educatiu, i el popular Daniel Serrano ha demanat rigor i no debatre de manera partidista sobre aquest tema.

La republicana Najat Driouech ha defensat crear les dues comissions i ha advertit que han de ser útils i no poden convertir-se en un "xou i un circ populista", i Lluís Font (JxCat) ha apuntat la necessitat que serveixin per afrontar els reptes d’aquest fenomen perquè ho veu un tema transcendent per a la societat.