La negociació fracassa a dues setmanes de la investidura

El PSOE acusa Iglesias de "rebentar" la reunió al demanar la vicepresidència

Podem retreu al candidat que busqui "imposar un Govern de partit únic"

20190709 445039 lastramo 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Enfrontats per la composició del futur Govern, ni elPSOE  ni Podem tenien excessives esperances en la nova reunió, la cinquena, entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per abordar la investidura. Però la cita d’aquest dimarts –hora i tres quarts– va ser encara pitjor del previsible. Els socialistes sostenen que el líder morat es va enrocar en la reclamació d’una vicepresidència per a si mateix i es va negar a discutir res més, tàctica que “va rebentar” la trobada.

Podem ho desmenteix i creu que Sánchez acabarà cedint tard o d’hora a una coalició. 

Que els ponts no s’han trencat i que hi ha temps per arribar a un acord ho admeten les dues parts, però a dues setmanes de la investidura, el cert és que la relació s’embruta amb acusacions mútues i que la negociació no arrenca. “Està encallada en el quilòmetre zero”, admeten a la Moncloa, sense donar pistes de quins camins poden transitar Sánchez i Iglesias després d’aquesta trobada. 

Les posicions, en el fons, estan igual que abans. Iglesias continua reclamant una coalició, amb ministres socialistes i morats, en la qual ell hauria de tenir una vicepresidència. I Sánchez continua responent que, no que només està disposat a nomenar membres de Podem en llocs intermedis de l’administració i independents proposats per Iglesias en carteres. 

Sánchez va acudir a la cita, al Congrés, amb el document que dilluns va aprovar el PSOE, un resum del programa electoral que hauria de servir per començar a parlar de les polítiques a aplicar. “Iglesias va rebentar la reunió des del principi”, lamenten fonts governamentals. Segons indiquen, es va negar a acceptar el dossier socialista i també a posar en marxa un equip negociador fins que Sánchez li concedís “una vicepresidència”.  La idea la va resumir la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra. “A Iglesias li preocupen més els noms del Consell de Ministres que la política”, va opinar.

Tard o d’hora

Podem desmenteix que Iglesias s’enroqués a demanar la vicepresidència. El líder morat no va comparèixer en roda de premsa, però es va mostrar convençut que Sánchez cedirà. “Més tard o més aviat convencerem el PSOE que es mogui i que ha de ser flexible”, va dir, breument. Fonts autoritzades van acusar el candidat socialista de voler “imposar un Govern de partit únic”. “No és assenyat que el PSOE actuï com si tingués majoria absoluta quan no la té”, van assenyalar i van assegurar que Sánchez havia traslladat a Iglesias que “portarà el país a eleccions si no compta amb recolzaments en la investidura del mes de juliol”.   El PSOE ho va negar i va advertir que si deixen caure Sánchez en la investidura del mes de juliol no hi haurà “segones oportunitats”. Malgrat els retrets mutus, els socialistes insisteixen que la seva mà continua estesa. "Si el problema no són els noms, asseguem-nos demà mateix", va desafiar Lastra. 

Notícies relacionades

Després del fracàs amb Iglesias, Sánchez es va reunir amb el president del PP, Pablo Casado, que va tornar a traslladar-li que la seva formació no facilitarà la investidura perquè el país es quedaria “sense alternativa”. Va plantejar arribar a pactes d’Estat durant la legislatura, però va rebutjar una abstenció. “No se li pot demanar al PP que resolgui els problemes de Sánchez”, va resumir en roda de premsa. El PSOE li va respondre que el primer pacte d’Estat hauria de ser, justament, el no bloqueig del PP. 

El PSOE no ha citat encara el PNB, ERC i Compromís –el no bloqueig del qual és imprescindible– a noves reunions, segons confirmen aquestes formacions.