Acaba sense avanços la reunió JxCat-ERC pel pacte de la Diputació

JxCat proposa a ERC revertir els acords assolits amb "els partits del 155"

video 3525247 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal / Roger Pascual

El president del PDECat, David Bonvehí, i el secretari d’Organització, Ferran Bel, s’han reunit aquest dilluns durant una hora a la seu d’ERC amb responsables del partit republicà, han explicat a Europa Press fonts coneixedores de la trobada. La reunió ha acabat poc després de les 15.00 hores. A la sortida de la reunió, Bonvehí ha assegurat que la trobada ha sigut "cordial" i que ha servit per compartir reflexions. "Mantenir les relacions cordials i anar avançant en els pròxims mesos i setmanes en múltiples acords", ha destacat Bonvehí, que ha evitat valorar la proposta feta per l’adjunt a la direcció d’ERCPere Aragonès, d’oferir la presidència de la Diputació de Barcelona a JxCat si reverteixen el seu pacte amb el PSC. Per la seva banda, fonts d’ERC han assegurat a l’ACN que la reunió no ha produït avanços concrets.

Aragonès havia ofert la presidència de la Diputació si JxCat revertia el seu acord amb el PSC. No obstant, havia limitat així la possible esmena a l’àmbit de la tercera institució del país i no a la resta de pactes forjats amb els socialistes en diferents municipis catalans, com reclamen els postconvergents. "Això no va de cadires", ha reivindicat.

"Malgrat la diferència de diputats provincials, ERC en té 16 i JxCat, 7. Ens asseurem a parlar de la presidència", ha assenyalat el també vicepresident del Govern. I ha afegit: "Si hem pactat a les diputacions de TarragonaLleida Girona, ¿per què no a la de Barcelona?".

En relació amb la reversió de pactes locals que demana JxCat, el líder extramurs d’Esquerra ha asseverat: "No demanem que es reverteixin els 25 pactes que han existit entre PSC i JxCat, perquè entenem que hi ha dinàmiques locals pròpies. A nosaltres ens ocupa el problema que està per resoldre. O pacten amb el PSC o amb ERC, tots dos amb 16", ha apuntat.

El republicà s’ha preguntat "per què els 16 del PSC pesen més que els 16 d’ERC" i ha assegurat: "No vull pensar que compten amb un recolzament extern i JxCat apuntali aquest acord amb el PP o Cs".

JxCat: "La unitat ha tocat fons"

La regidora de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, junt amb Ferran Bel, ha assumit en una compareixença que "la unitat de l’independentisme està més lluny que mai" i que, en aquest sentit, "ha tocat fons". Artadi ha proposat a ERC fer marxa enrere en els pactes dels republicans i JxCat a nivell municipal amb partits "del 155". "No podem cronificar aquesta situació i quedar-nos de braços plegats", ha afirmat.

video 3525061 / periodico

Artadi ha afegit que la falta d’unitat entre independentistes és total: "Constatem que no hi ha unitat en general, no només en els pactes electorals. La necessitat de la unitat estratègica és àmplia i necessària, i s’han d’abordar tots els temes".

La proposta a ERC, embolcallada amb un dur missatge autocrític i crític amb els republicans, consisteix a fer marxa enrere, "revertir", les aliances municipals i supramunicipals, amb un "desequilibri evident" de 27 municipis on ERC ha expulsat JxCat davant dels 7 on ha passat el contrari. La proposta també inclou la Diputació de Barcelona, on JxCat tenia acordat amb el PSC un govern conjunt, fet que ha generat un dur retret per part d’ERC. 

“Emplacem ERC a fer una proposta concreta en ajuntaments i consells comarcals on s’ha desplaçat la força independentista més votada", ha insistit la regidora.  "Hem de fer un gir gran", ha remarcat, després d’una reunió de coordinació de l’espai de JxCat amb la presència, entre d’altres, del president, Quim Torra.

El PSC confia en l’acord amb JxCat

Per la seva banda, el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, ha mostrat "plena confiança" que JxCat respectarà els acords que s’han assolit i ha reclamat a ERC que reconegui la legitimitat de tots els pactes. "Ofereixen la presidència per fer què. Això no és una subhasta", ha clamat. "No volem un Santa Coloma de Farners 2".

"Demano un punt de serietat si ens prenem seriosament Catalunya i la província de Barcelona. Si és la Catalunya que volen construir, anem malament. Sembla que qualsevol cosa menys que la presideixi el partit que ha guanyat les eleccions a Barcelona –ha conclòs–. No podem fer un país on només es consideren legítims els acords que a un li van bé".

Notícies relacionades

Així mateix, ha anunciat que l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, serà la seva candidata a presidir la Diputació, tal com va avançar aquest diari. 

Els comuns han assenyalat que la polèmica entre ERC i JxCat demostra la divisió dins de l’independentisme i ha acusat els partits de Govern de protagonitzar una "lluita de poder". El portaveu Joan Mena ha lamentat que no s’hagi pogut conformar un tripartit amb el PSC i ERC a la Diputació. "Hauríem volgut un govern tripartit d’esquerres i de progrés, però lamentablement tornem a comprovar que, cada vegada que en té la possibilitat, el PSC mira cap a la dreta", ha assegurat.