Plaga estiuenca

Funcionaris de presons denuncien picades de xinxes a la presó de Valdemoro

Institucions Penitenciàries ja hi ha enviat una empresa fumigadora, que ha eliminat el mobiliari on van ser detectats els insectes

Diversos treballadors alerten de picades després de donar servei els últims dies als mòduls 8 i 9 de la presó madrilenya

foto-chinches-crcel-valdemoro

foto-chinches-crcel-valdemoro

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Entre els 800 presos que formen la població circulant de la presó madrilenya de Valdemoro, ja no hi viuen només l’assassí Juanín, o els processats per la Gürtel Francisco Correa i Álvaro ‘el Bigotes’. També, pel que sembla, les xinxes.

Tècnics d’una empresa especialista en prevenció de plagues han avaluat aquest dilluns la situació al centre penitenciari Madrid III, un dels més nous de l’Estat, després que diversos funcionaris s’hagin queixat d’una infestació d’aquest petit insecte.

Una treballadora d’Institucions Penitenciàries amb lloc al mòdul 8 d’aquesta presó va donar la primera alarma dissabte passat 6. El 30 de juny havia estat treballant en aquest mòdul i, al final del seu torn, va percebre faves i senyals de picades a les cames i a l’esquena. La funcionària va anar al metge de família, que li va confirmar que es tracta de picades d’aquest insecte.

Xinxes de llit

Tres funcionaris més han presentat una simptomatologia semblant després de passar torns diversos al mateix mòdul, també el 9 i en les dependències veïnes. Entre el creixent nombre d’afectats, un d’ells ha hagut de procedir al fumigat de casa seva, segons informen els sindicats ACAIP-UGT, CSIF i CCOO, que han presentat una queixa davant de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

Des d’aquesta entitat dependent del Ministeri de l’Interior confirmen haver rebut el comunicat sindical, i informen que l’empresa fumigadora ha trobat xinxes "de llit" en una butaca del mòdul 8 i res al mòdul 9. Aquest tipus de xinxa "viu en mobles encoixinats, i no a les parets o la roba", aclareixen. L’empresa ha retirat totes les butaques d’aquesta dependència i procedirà a repintar la cabina on ha tingut lloc la troballa.

La mateixa font comenta que aquest tipus de plagues d’insectes poden presentar-se en una presó de la mateixa forma que es presenta en un hospital, una caserna, un hotel o qualsevol altre edifici d’ocupació col·lectiva. “A les presons apareixen els mateixos problemes que es produeixen a la resta de la societat”, expliquen fonts d’Institucions Penitenciàries.

Notícies relacionades

Ni dins ni fora dels murs de la presó ajuden gaire les altes temperatures. Xinxes i altres insectes poden entrar en un edifici des d’una procedència exterior ficats a l’equipatge d’algun llogater. Les forces sindicals de les presons entenen “necessari i urgent” que intervinguin els serveis de prevenció de riscos laborals.

A la presó de Valdemoro, habitual centre de sortida d’interns en conducció i trasllat, van pernoctar els set polítics independentistes presos homes el passat 24 de juny, en espera de sortir amb destí a presons catalanes.