ENTREVISTA AL PRESIDENT DE SOCIETAT CIVIL CATALANA

Fernando Sánchez Costa: «El procés va ser una insurrecció postmoderna no recollida en el Codi Penal"

El nou president de Societat Civil Catalana demana "sentit d'Estat" als partits constitucionalistes

"No s'ha de tenir por de la reforma constitucional, sinó del sectarisme i de l'enfrontament", apunta

societat-civil-catalana / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exdiputat del PP, Fernando Sánchez Costa, s’estrena com a nou president de Societat Civil Catalana (SCC) per posar un nou rumb a l’entitat. Aposta per una participació més gran dels socis i per habilitar canals de transparència després de les acusacions de presumptes irregularitats que després van dissipar amb auditories.

–¿Dona per conclosa la crisi de l’entitat?

–SCC ha passat un any molt complicat però hem aconseguit una candidatura d’amplíssim consens, amb experiències polítiques molt variades i els socis estan molt il·lusionats. Hem actuat sota molta pressió, hem après dels errors i hem pres decisions d’extrema transparència amb una nova Junta de contractació. Tothom tindrà accés a tota la informació per dissipar qualsevol dubte. Passem d’un format més jeràrquic a un més de masses.

–¿Quins són els seus plans?

–Enfortir l’entitat obrint-la a la ciutadania, musculant-la amb més socis, continuar sent molt actius en la defensa dels catalans que han patit pel procés i, alhora, mantenir un discurs persuasiu, d’invitació, parlant en positiu d’Espanya, que ajudi a veure que no és aquesta realitat negra que els han pintat, sinó una gran plataforma d’oportunitats. 

–¿Considera que s’ha de reprendre el diàleg entre administracions?

–Sí, el diàleg és el camí per resoldre els reptes polítics. Un diàleg sempre dins del marc constitucional i legal, com passa en qualsevol democràcia del segle XXI, perquè per solucionar els problemes s’ha d’apostar per asseure’s, parlar i entendre l’altre. Crec que l’independentisme té moltes raons tot i que no tingui raó. S’han d’escoltar aquestes raons i aprofitar-les per millorar Espanya i Catalunya. 

–Hi ha partits que demanen l’activació del 155...

–És el moment que el constitucionalisme tingui sentit d’Estat, de responsabilitat històrica. El nacionalisme català i l’independentisme sempre han sigut capaços de posar-se d’acord per arribar al Govern. Als que vam viure aquells moments tan difícils l’octubre del 2017 ens costa entendre per què els partits constitucionalistes són incapaços d’asseure’s a parlar d’un projecte comú d’Espanya.

–¿Creu que Cs i el PP haurien de facilitar la investidura de Pedro Sánchez?

–No puc concretar això exactament perquè no és la funció de SCC. Advoquem per un govern fort, per l’acord i la generositat entre els constitucionalistes. Crec que els espanyols agrairan el primer que faci el pas i digui: asseguem-nos seriosament i parlem d’un govern estable i fort per a Espanya que respecti i faci respectar la Constitució i que pensi en el bé comú. Als constitucionalistes catalans els demanem que, almenys, també ho intentin. 

–El que va passar l’octubre del 2017, ¿opina que va ser "un cop d’estat" o "una farsa"?

–Ho han d’aclarir els separatistes. No soc jurista, ni politòleg, però el que vaig veure en primera persona va ser una espècie d’insurrecció postmoderna massiva. ¿Quin és el problema? Que això no està recollit en el Codi Penal espanyol, que està pensat amb categories del segle XIX i XX. Per això és tan difícil aplicar-ho. Per tant, segurament seria convenient una reforma que a tots els actors els ajudés a saber les conseqüències d’aquests actes. 

–¿És partidari d’indultar els presos?

–No ho sé. No avancem els debats. De moment, respectem i acatem les decisions del Tribunal Suprem i estem convençuts que hi haurà una sentència ajustada al dret i a la realitat.

–L’independentisme es prepara per respondre a una sentència que s’augura contundent.

–Si l’independentisme prepara una mobilització massiva i un nou escenari de ruptura, SCC serà allà per tornar al carrer.

–¿S’han de blindar les competències autonòmiques a la Constitució?

–No entraré en aquesta proposta en concret, però tot el que afavoreixi el mutu reconeixement és bo. No hi ha solució fora de la Constitució i de la seva lletra, però tampoc fora del seu esperit. Si vam ser capaços d’entendre’ns els que veníem d’una dictadura i una guerra civil per què no serem capaços d’entendre’ns els que venim d’una problema polític molt seriós i molt dramàtic però que, al cap i a la fi, no ha tingut aquesta gravetat i dramatisme.

–De tota manera, ¿considera que s’ha de reformar?

–No ha que tenir por de la reforma constitucional, s’ha de tenir por del sectarisme i de l’enfrontament. La societat és prou intel·ligent i madura per entendre que ha arribat el moment d’un acord en benefici de tots. És important que els catalans se sentin també coprotagonistes, coautors d’Espanya, i això pot ser més fàcil si una part del volant del país sigui a Barcelona, que algunes institucions de l’Estat tinguin aquí la seva seu.

–¿Què opina de les maniobres de Puigdemont en les institucions europees?

–És un exemple més del frau polític que hem viscut aquests anys. El que ha passat a Europa és un bany de realitat. Fa anys es deia que 'Europa ens espera amb els braços oberts’, que 'a qui faran fora és Espanya'. Doncs no. Qui no és eurodiputat és Puigdemont, i qui és alt representant d’exteriors de la Comissió Europea és Josep Borrell. 

Notícies relacionades

–¿Torra ha de dimitir?

–La Generalitat, desgraciadament, s’ha convertit en una caricatura de si mateixa. Li demanem, sisplau, que governi d’una vegada per a tots els catalans i, si no pot, o no en sap, que convoqui eleccions i deixi pas.