Abascal exigeix a Rivera que es reuneixi amb ell

El líder de Vox telefonarà al polític català i també a Casado per veure's i abordarà la investidura dels candidats del PP a Madrid i Múrcia

Arrimadas respon que és "millor" que els "comitès de negociació" en aquestes autonomies es tornin a citar i es resisteix a confirmar si el dirigent taronja cedirà

zentauroepp48897991 combo190702141739

zentauroepp48897991 combo190702141739

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Santiago Abascal va descartar fa dues setmanes ocupar càrrecs en els governs municipals i autonòmics que pacta amb el PP i Ciutadans, però ha concretat la seva exigència: vol que Albert Rivera es reuneixi amb ell. El líder de Vox ha anunciat aquest matí a Múrcia, on els ultres han concretat la seva amenaça de trencar l’aliança de les dretes, que vol que el polític català s’assegui amb ell per "desbloquejar" el Govern d’aquesta comunitat i també el de Múrcia. Als dos territoris, els candidats del PP no tenen assegurada la seva investidura per la desavinences entre Vox i Ciutadans. 

Abascal s’ha queixat de l’‘apartheid’ que considera que els taronges sotmeten a la seva formació, amb la qual es neguen a asseure’s i negociar, tot i que sí que accepten els seus vots per guanyar poder (la vicealcaldia de Madrid o la presidència de la Comunitat d’aquesta regió, per exemple), tal com els ha recordat. "Se’ns està acabant la generositat i la paciència", ha afirmat en una roda de premsa. El màxim dirigent de la força d’ultradreta ha anunciat que avui té previst telefonar a Rivera i a Pablo Casado, president del PP, per demanar-los una reunió "on vulguin i quan vulguin". "Demanem altura de mires i que tractin Vox amb normalitat democràtica. Si és amb els dos alhora molt millor", ha afegit. El líder ultra ha apel·lat "a la gravetat de la situació" i a la necessitat que hi ha, segons la seva opinió, "de tallar el pas del Front Popular". Davant la premsa s’ha queixat del "xantatge” al qual creu que els està conduint Ciutadans i s’ha regirat també davant la "posició equidistant del PP" davant d’aquesta actitud de Rivera. I ha denunciat la "pressió" d’alguns "mitjans de comunicació, satèl·lits del PP i Ciutadans" que els demanen que cedeixin el "menú" que aquests dos partits els posen a sobre de la taula.

Tot just una hora després, Inés Arrimadas, portaveu del grup parlamentari taronja al Congrés, ha evitat contestar si el seu president acabarà cedint i ha dit que veu "millor" que els "comitès de negociació" a Múrcia i Madrid es tornin a veure. En la primera autonomia, representants del PP, Cs i Vox van estar reunits gairebé cinc hores dijous; en la segona, també hi ha hagut algun contacte entre el cap de files dels liberals madrilenys, Ignacio Aguado, i la seva homòloga ultra, Rocío Monasterio

Arrimadas, a vegades amb menyspreu, ha demanat a Vox que els "deixin governar". "Ens estan fent perdre moltíssim temps aquests senyors de Vox", ha arribat a dir abans de recordar que els governs a Múrcia i Madrid "ja estan tancats".  

Primer veure’s, després de l’"acord d’investidura"

El president de Vox vol aquesta reunió i després, ha apuntat, ja concretaran si les mesures de l’"acord d’investidura" es fa en un o en dos documents. 

Notícies relacionades

Aquest xoc de les dretes va provocar la setmana passada que la investidura del candidat del PP, Fernando López Miras, a Múrcia no avancés, pel vot en contra dels quatre diputats de Vox, i aquest bloqueig es podria reeditar a Madrid, on l’aspirant conservadora, Isabel Díaz Ayuso, tampoc té assegurada la seva presidència.

Díaz Ayuso ha fet públic aquest matí un acord de 155 mesures acordades amb Ciutadans, però tots dos necessiten que la ultradreta se sumi a aquest pacte perquè la política madrilenya es converteixi en presidenta.