GOVERN DE COALICIÓ

Iglesias es mou per desencallar la negociació amb Sánchez

Els morats diuen haver ofert ja garanties per escrit sobre Catalunya i política exterior

Proposen tancar primer el repartiment de competències i pressupost i, en últim lloc, parlar de ministeris

zentauroepp48583535 el secretari general del psoe  pedro s nchez  i el l der de 190612173318

zentauroepp48583535 el secretari general del psoe pedro s nchez i el l der de 190612173318 / PSOE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Dues setmanes perquèPedro Sánchezintenti ser investit president del Governi les converses amb qui està cridat a ser el seu soci preferent,Pablo Iglesias, estan en punt mort. Desd’Unides Podeminsisteixen que ni tan sols han començat les negociacions. El líder socialista i el secretari general de Podem s’han vist ja diverses vegades a la Moncloa i alCongrés dels Diputats. Han intercanviat missatges. Dimarts que ve s’han citat de nou sense que, de moment, imperi l’optimisme. Fins ara el balanç dels tu a tu es tradueix en desavinences. Els podemistes insisteixen que ells ja han mogut fitxes ihan fet cessions. Algunes més de les que fins ara es coneixien. Fonts properes a la direcció morada van explicar aEL PERIÓDICOque han fet gestos per desbloquejar el diàleg a favor, això sí, de fer possible ungovern de coalició.

Ressalten que, entre altres coses, van proposar recentment a Sánchez firmar un document donant-li garanties que “assumirien amb lleialtat el lideratge del PSOEen matèries comCatalunyaopolítica exterior”, una vegada estiguessin dins el seu Consell de Ministres. Amb la sentència del procés pendent i a les portes d’agitar la política catalana i espanyola, la preocupació del líder socialista per la posició de Podem respecte al conflicte català és palpable. “Defensen l’autodeterminació”, va recordar el president en funcions dijous passat a Telecinco, abans de remarcar que existeixen “discrepàncies de fons”. 

Memòria Històrica, Treball o Transició ecològica, les àrees on Iglesias buscarà tenir influència

Va exposar així un dels seus arguments que creu clau per rebutjar l’entrada dels morats en el futur Executiu. Un temor que al partit d’Iglesias veuen comprensible per la qual cosa, segons apunten, van considerar prudent oferir un compromís, fins i totper escrit i rubricat, de respectar el camí argumental que es marqui des de la direcció del pròxim Govern respecte a Catalunya.

Estructura i finançament

Un altre dels esculls és el lloc que han d’ocupar els podemistes al’Administracióen el futur. Sobre això, els morats insisteixen que volen ministeris i el PSOE, per la seva banda, en què l’únic raonable és oferir als d’Iglesiasllocs perifèricsde l’Executiu o la possibilitatde designar independents del seu gust. En qualsevol cas, diversos portaveus de Podem, entre ells la ‘número dos’,Irene Montero, han afirmat públicament que no és el moment de parlar de les “butaques grans o petites”, sinó d’altres qüestions.

¿A què es refereixen exactament els morats? Les fonts consultades per aquest diari recalquen que el seu criteri és que la negociació de carteres ha de serl’últim punt a tractaren les converses amb Sánchez. El seu objectiu, segons puntualitzen, és acordar en primer lloc quines “competències” podrien ser seves en el futur Govern i elpressupostamb què comptarien per desenvolupar-les. D’aquesta forma, afegeixen, es garantiria l’execució de l’acord programàtic que negociïn amb els socialistes. Una vegada superada aquesta fase de negociació, prossegueixen, seria el moment d’analitzar en quinescarteres ministerialstindrien encaix les esmentades competències. 

Memòria històrica, inspeccions i cultura 

Notícies relacionades

Per als morats, haver transmès ja al PSOE que en cap cas ni cap moment de les converses entre les dues forces polítiques demandaran “ministeris d’Estat” (Exteriors, Interior, Defensa...) és una altra cessió a favor de la negociació, que respecta a més el resultat aconseguit per cadascun en les últimes generals. Segons el seu parer, el partit que lidera Iglesias seria idoni per aconseguir les regnes d’“àrees com araMemòria Històrica”, tenir la iniciativa en qüestions com les “inspeccions fiscals” o poder impulsar determinades mesures lligades a la cartera deTreball, especialment pel que fa a la lluita contra la precarietat.

S’inclou en aquesta llista qüestions que incumbeixen al disseny de lapolítica culturaldel país i una altra de les que fins ara han sigut les seves principals banderes: latransició ecològica. La defensa d’una política més ecològica ha sigut i és un dels cavalls de batalla dels morats. De fet a laComunitat Valencianaostentaran una anomenada ‘vicepresidència verda’ després d’una negociació intensa amb el socialistaXimo Puigper garantir-li la presidència. Un model que el portaveu d’Unides Podem i diputat d’Equo,Juantxo Uralde,va defensar fa unes setmanesals passadissos de la Cambra baixa.