PER L'1-O

El TSJC imputa Buch per cedir locals per a l'1-O quan era l'alcalde de Premià de Mar

El conseller' d'Interior haurà de declarar com a investigat davant l'alt tribunal el 16 de juliol vinent

zentauroepp48839860 primer pla del conseller d interior  miquel buch  atenent el190630191610

zentauroepp48839860 primer pla del conseller d interior miquel buch atenent el190630191610 / Roger Segura

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a investigat el conseller d’Interior Miquel Buch per desobediència i prevaricació en relació amb la cessió de locals per celebrar l’1-O a Premià de Mar, quan n’era l’alcalde. La causa es va obrir arran de la querella del fiscal. L’alt càrrec de l’Executiu català ha de comparèixer davant el jutge Jordi Seguí, que instrueix la causa, el 16 de juliol vinent a les 10 del matí.

El novembre de l’any passat, Buch ja va ser imputat per la seva actuació quan estava al capdavant de l’Associació Catalana de Municipis  (ACM). El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el va citar a declarar acusat d’un delicte de desobediència per emplaçar els alcaldes a promoure el referèndum unilateral quan presidia l’entitat municipalista.

No obstant, aquesta part va ser arxivada el gener al considerar el jutge que els comportaments de Buch als quals feia referència la denúncia de la Fiscalia Superior de Catalunya "no van suposar la comissió de cap delicte", ja que la seva actuació s’emmarcava en l’exercici de "funcions no institucionals i eminentment polítiques", no com a regidor, sinó com a líder d’"agrupacions voluntàries". El mateix va expressar sobre l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras. 

Recurs acceptat

Notícies relacionades

Aquest sobreseïment va ser recorregut per la fiscalia i la sala civil i penal del TSJC català va considerar parcialment els seus arguments, obrint la porta a imputar Buch per cedir locals municipals a Premià de Mar per celebrar el referèndum de l’1-O, tot i que el Tribunal Constitucional l’hagués suspès. 

De fet, la Fiscalia de l’àrea de Mataró-Arenys de Mar ja va investigar Buch, quan encara no era conseller, arran de la instrucció que en vigílies de l’1-O va dictar el llavors fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, per tal que s’obrissin diligències als edils que facilitessin el referèndum en els seus municipis. Aquestes diligències es van unir a la que es tramita al TSJC i d’aquí la nova imputació contra el responsable d’Interior, mentre que el jutge d’instrucció, quan va acordar arxivar les diligències judicials sobre l’ACM i l’AMI, no va fer cap esment a aquest extrem concret.  Dels prop de 700 alcaldes que la cúpula de la fiscalia instava a investigar el setembre del 2017, només s’han presentat mitja dotzena de querelles.

Temes:

Miquel Buch