A MADRID

Torrent demana pactar les condicions per a un referèndum a Catalunya

El president del Parlament defensa que qualsevol solució ha de ser multilateral i ha de passar per les urnes

JxCat renya el dirigent republicà per no defensar «els valors de l'1 d'octubre»

video 3523673 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha reclamat al president Pedro Sánchez un “pacte de claredat per fixar les circumstàncies i les condicions” per celebrar un referèndum a Catalunya. Segons el polític d’ERC, “hem d’aclarir les condicions i les circumstàncies a partir de les quals” es podrà decidir l’“estatus jurídic i polític del país”. Tot i que no ho ha dit, Torrent aposta així per una via similar a la del Quebec, amb un primer pas cap a un referèndum que passi per un llei de claredat com l’aprovada pel Canadà.

En aquest sentit, JxCat, per boca del seu portaveu, Albert Batet, ha replicat a Torrent dient que no acceptaran cap “retrocés” respecte “als valors de l’1 d’octubre”.  “Per a nosaltres, en tot el que siguin propostes que signifiquin un retrocés dels valors de l’1 d’octubre, és evident que no ens trobaran [...] Des de l’àmbit d’ERC, que cada dia van canviant de proposta, ahir demanaven un avenç electoral. Doncs bé, tot el que sigui un avenç electoral autonòmic o pactes que no responguin als valors de l’1-O, per a nosaltres és un retrocés”, ha sostingut en declaracions als mitjans. Batet ha defensat que JxCat està a favor d’acordar amb l’Estat una solució per al conflicte català, però només si implica un reconeixement explícit del “dret d’autodeterminació del poble de Catalunya”.

En una intervenció al Fòrum Europa a Madrid, Torrent ha recalcat que ni la política espanyola es podrà imposar unilateralment sobre la catalana, ni l’independentisme català podrà obtenir unilateralment els seus objectius. En aquesta lògica, Torrent ha proclamat que la sortida del “conflicte serà necessàriament bilateral i multilateral”, abans de fer una crida a les urnes. “No hi haurà solució factible i duradora” si no és avalada a les urnes, ha assenyalat, abans d’avisar que “no ens podem conformar amb un empat de perdedors”. 

En aquesta línia, ja ha avisat que “sigui quin sigui el resultat de la sentència [del judici del procés]” no renunciaran a res, i faran “una mobilització persistent” per fer que el que “avui sembla impossible sigui inevitable”. El president del Parlament ha reiterat que si l’Estat segueix en “el bloqueig, la persecució judicial i el menyspreu a les reivindicacions catalanes”, la resposta serà la mobilització. “No hi haurà més opcions que deixar votar els catalans. Que la pertinença a l’Estat és una elecció i no una imposició”, ha insistit.  

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, el polític republicà ha remarcat també que ERC no representa tot l’independentisme, però sí la seva centralitat. “No som nacionalistes, som independentistes”, ha posat èmfasi.

Després de criticar el que segons el seu parer és una inacció política del president en funcions, Pedro Sánchez, –“segueix absent a Catalunya”– Torrent ha invocat les posicions de socialistes catalans com José Montilla i Miquel Iceta.  Torrent també s’ha referit a la investidura de Sánchez i ha remarcat que per a ERC “no hi haurà línies vermelles, però tampoc xecs en blanc”.