negociacions d'investidura

Sánchez: ni coalició, ni dependre dels independentistes

El president s'obre només que els morats plantegin perfils independents per entrar al Govern

El candidat rebutja anomenar ministre a Iglesias per la seva defensa de l'autodeterminació a Catalunya

zentauroepp48938614 pedro sanchez telecinco190704215138

zentauroepp48938614 pedro sanchez telecinco190704215138

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Quan l’atmosfera política estatal intuïa un avenç en la posició de Pedro Sánchez per amarrar acords en la investidura, el candidat s’enroca en el seu plantejament. Ni cedeix a la pressió d’Unides Podem per formar un Govern de coalició, ni vol que la seva supervivència estigui en mans dels “capricis” d’ERC  i JxCat. Apel·la, una vegada més, malgrat els cops de porta que ja ha rebut, a l’abstenció del PP i Cs per formar un executiu progressista i evitar una repetició electoral que assegura que no vol, però la data (10 de novembre) sembla més real amb l’atrinxerament dels principals actors. Quan falten cinc dies perquè arrenqui la tercera ronda oficial de negociacions (dimarts es veurà amb Pablo Iglesias i Pablo Casado), la investidura continua en l’aire.

En la seva primera entrevista després de les eleccions generals, a Telecinco, Sánchez va deixar clar aquest dijous que no cedeix a la coalició amb ministres morats. “Podem fer moltes coses conjuntament, però és evident que no necessitem un cogovernno necessitem dos governs en un”, va defensar. Va plantejar als podemistes de posar noms de perfils independents de la seva confiança sobre la taula i es va comprometre a tenir-los “molt en compte” per dissenyar el nou equip de Govern. De fet, segons va anunciar, el pròxim Executiu inclourà més ministres sense carnet del PSOE, però va descartar l’entrada d’Iglesias. És a dir, va fer un pas mínim a l’autoritzar el líder podemista a proposar persones de la seva òrbita, però va deixar clar que ell no entrarà al Consell de Ministres.

Ho va fer sense anomenar-lo. “Hi ha una fragmentació parlamentària que dificulta conciliar interessos partidaris amb polítiques, ideologies i fins i tot els interessos que tenen alguns polítics a nivell personal de poder entrar o no en un Govern. Al final, l’important és que els polítics hem de ser conscients que hem d’anteposar l’interès general a l’interès particular partidari que ja va quedar dirimit el 28-A i  26-M”, va defensar, en una clara resposta a la proposta d’Iglesias. El rebuig és substantiu perquè els morats consideren que seria un despropòsit vetar l’entrada del seu líder a l’Executiu si hi ha carteres morades “perquè tots els números u mereixen el mateix respecte”, segons va plantejar dijous la portaveu podemista, Irene Montero.

Autodeterminació vs autonomies

Notícies relacionades

Sánchez va argumentar el seu rebuig a Iglesias en el gabinet per la posició que manté sobre el conflicte territorial. “Tenen una manera d’abordar la crisi a Catalunya que no té res a veure amb la nostra. Defensen l’autodeterminació, hi ha discrepàncies de fons”, va assegurar, per insistir que el PSOE defensa l’Estat de les autonomies.

El candidat va explicar insistentment que un Govern sòlid no pot dependre “del caprici” d’ERC i JxCat. Des d’aquesta tesi, va tornar a instar a consciència al PP i Cs perquè s’abstinguin. “Volem un govern progressista que no depengui de les forces independentistes”, va repetir, i va retreure a Albert Rivera que no acudeixi a la negociació.