exhumació del dictador

El Govern es queixa avui al Vaticà per les paraules del nunci sobre Franco

Calvo descarta revelar el contingut de la queixa per "cortesia i elegància"

vaticano-por-primera-vez-banquillo-1389890356701

vaticano-por-primera-vez-banquillo-1389890356701

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha indicat que la carta de queixa que l’ambaixadora d’Espanya davant la Santa Seu, Carmen de la Peña, entregarà aquest dijous davant del Vaticà contindrà la "discrepància radical" del Govern per les declaracions del ja exnunci a Espanya Renzo Fratini sobre l’exhumació de Franco, tot i que no ha revelat el contingut d'aquesta missiva "per elegància i cortesia".

"L’ambaixadora serà rebuda aquest dijous i portarà el que ja vaig advertir: la discrepància radical del Govern d’Espanya sobre aquestes declaracions", va afirmar Calvo aquest dimecres en declaracions als mitjans de comunicació, després de la inauguració d’un curs d’estiu de la Universitat Complutense sobre bretxa salarial i de gènere.

En tot cas, la vicepresidenta no va avançar què demana el Govern en aquesta carta de queixa perquè, segons ha precisat, "així són les relacions veritablement respectuoses" i el primer que se n’ha d’assabentar "és el secretari d’Estat del Vaticà".

"Abans se n’haurà d’assabentar el secretari d’Estat, que és a qui va dirigit. Per cortesia i per elegància, perquè així són les relacions veritablement sinceres i respectuoses i després ja se’n podrà assabentar tothom", va emfatitzar.

Ingerència de Fratini

A més, Carmen Calvo ha insistit que no poden acceptar les paraules de Fratini perquè "han trencat la neutralitat amb la qual han d'actuar les legacions diplomàtiques". "S’ha posat en qüestió una llei dels espanyols i ens sembla completament inassumible", ha puntualitzat.

“Sincerament, hi ha tants problemes al món i a Espanya. ¿Per què ressuscitar-lo? Jo dic que han ressucitat Franco. Deixar-lo en pau era millor, la majoria de la gent, dels polítics, té aquesta idea perquè han passat 40 anys des de la seva la mort; ha fet el que ha fet, Déu jutjarà. No ajuda a viure millor recordar una cosa que ha provocat una guerra civil", va assenyalar Renzo Fratini en una entrevista a Europa Press.

No obstant, Calvo ha defensat que el Govern, ara en funcions, manté unes relacions amb el Vaticà "en termes molt raonables i molt positius", com "no pot ser de cap altra manera amb un país amb un substrat religiós" com Espanya i que "així continuen sent: respectuoses i cordials".

Cooperació entre el Govern i l’Església

Precisament, ha comentat que el president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Ricardo Blázquez, ha sigut al seu despatx i han treballat junts temes com la fiscalitat de l’Església catòlica espanyola.

Notícies relacionades

"El president de la Conferència Episcopal ha sigut al meu despatx i hem treballat amb bastanta cordialitat tots dos. Jo a ell ja el coneixia d’un altre moment de la meva vida política i havíem parlat amb total naturalitat de la fiscalitat, per exemple. Això ja estava plantejat des de fa mesos", ha puntualitzat Calvo.

Entre altres raons, segons ha assenyalat, va abordar aquesta qüestió amb el president dels bisbes perquè el secretari d’Estat del Vaticà li va dir quan el va visitar "que naturalment l’Església catòlica espanyola havia de contribuir, com ho fa a Itàlia o França".