exhumació del valle de los caídos

Espanya es queixarà al Vaticà per la "ingerència" del Nunci sobre Franco

Fratini va afirmar que el Govern espanyol pretén "ressuscitar" el dictador

undefined47179429 madrid 01 03 2019  politica  rueda de prensa posterior a la 190301194835

undefined47179429 madrid 01 03 2019 politica rueda de prensa posterior a la 190301194835

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha anunciat que el Govern enviarà al llarg d’aquest dilluns 1 de juliol una queixa formal al Vaticà per la "ingerència" del Nunci del Vaticà, Renzo Fratini, a l’afirmar que l’Executiu espanyol pretén "ressuscitar Franco" amb la seva exhumació.

En una entrevista a la cadena SER, Calvo ha qualificat les declaracions del Nunci a Europa Press d’"improcedents i inacceptables" en el "fons i en la forma" perquè, segons ha explicat, un ambaixador de la Santa Seu "no ha d’entrar en els assumptes interns d’un Estat" i en un tema tan important com és exhumar les restes d’un dictador.

"Ha de ser en les regles de comportament diplomàtiques. Aquestes declaracions no m’han estranyat, ja he tingut alguna conversa difícil amb el Nunci. Tindrà una resposta contundent per part de l’Estat espanyol", ha avisat la número dos de l’Executiu, que ha indicat que no s’ha posat en contacte amb Fratini després de llegir l’entrevista.

"Hi haurà una queixa formal a l’Estat del Vaticà. Rebrà una queixa per una ingerència d’aquesta naturalesa, per les formes en què s’ha produït i els continguts impropis de qualsevol legació diplomàtica que [al Vaticà] l’afecta molt directament perquè les restes de Franco estan en una Basílica", ha remarcat Calvo, que ha insistit que "és improcedent i inacceptable".

Obstaculitzar l’exhumació

La vicepresidenta ha remarcat que la Santa Seu no pot "obstaculitzar" l’exhumació de les restes de Franco. "Espero que el Vaticà d’alguna manera posi les coses al seu lloc", ha assenyalat en relació amb les declaracions de Fratini, del qual ha indicat que "no ha de tenir cap altra posició més enllà de les instruccions del seu Estat de no obstaculitzar".

Notícies relacionades

Quan li han preguntat pels dubtes sobre que finalment les restes de Franco surtin del Valle de los Caídos, la vicepresidenta ha assenyalat que "cal mantenir-se a l’expectativa respectuosa" del que ordeni el Tribunal Suprem i ha assenyalat que el Govern el que vol és executar una llei, que no ha tingut cap vot en contra.

"No som davant de cap circumstància que no sigui el que correspongui a una societat democràtica. Després de 40 anys de democràcia, el dictador no pot estar en un lloc públic, on li puguin retre honors", ha insistit.