EL DILEMA CATALÀ

Brussel·les rebutja una iniciativa de Puigdemont per castigar Espanya

La Comissió Europea respon que la petició està fora de l'àmbit de les seves competències i que és «inadmissible»

Former Catalan President Carles Puigdemont talks to the media during European Parliament Elections, outside EU Parliament, in Brussels, Belgium May 26, 2019.  REUTERS/Yves Herman

Former Catalan President Carles Puigdemont talks to the media during European Parliament Elections, outside EU Parliament, in Brussels, Belgium May 26, 2019. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Després de la decisió dilluns passat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de rebutjar les mesures cautelars sol·licitades per Carles Puigdemont per ser reconegut com a eurodiputat, aquest dimecres ha sigut la Comissió Europea (la CE) la que ha tancat la porta a la tramitació d’una  iniciativa ciutadana anunciada per l’expresident de la Generalitat a començaments de maig per castigar Espanya. Puigdemont plantejava sancionar l’Estat per presumptes vulneracions dels drets de les minories, drets civils i polítics i politització de la justícia.

La iniciativa, presentada per Puigdemont i la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, pretenia obtenir un milió de firmes per demanar a la Comissió Europea que activés l’article 7 del Tractat de Lisboa, una mena de ‘botó nuclear’ per sancionar els governs que no respecten l’Estat de dret. Fins ara només s’ha activat en dues ocasions, contra Hongria i Polònia, tot i que el procediment no s’ha culminat i segueix en fase de diàleg.

L’Executiu comunitari ha anunciat, no obstant, que considera “inadmissible” la petició perquè no entra en les seves competències. “La Comissió ha decidit que no pot registrar una iniciativa ciutadana que porta per títol ‘Legislació de la UE, drets de les minories i democratització de les institucions espanyoles’ perquè els seus organitzadors no conviden a la Comissió a fer una proposta de llei, que és l’únic propòsit de la iniciativa”, ha anunciat el portaveu de l’Executiu, Margaritis Schinas.

Recurs davant de la justícia europea

Notícies relacionades

L’ANC i el Consell per la República, impulsat per Puigdemont, ja han anunciat a través d’un comunicat que recorreran davant del TJUE la decisió de la Comissió Europea, informa Efe. El maig passat, l’expresident ja va avançar que si la CE no acceptava la seva iniciativa hi ha "jurisprudència vàlida" per recórrer el cas davant del tribunal europeu.

Consideren que la resposta de la CE "no s’ajusta a la legalitat de la UE". “Tot i que era previsible, aquest rebuig obre la via per recórrer aquesta decisió davant del TJUE, a Luxemburg," afegeixen, a més de "lamentar profundament" la decisió.