NOVA ESCISSIÓ EN L'ESQUERRA

Alberto Garzón i 'La vida de Brian'

El líder d'IU apadrina Esquerra Unida Catalunya per competir amb Esquerra Unida i Alternativa

undefined44062103 alberto garzn190130130816

undefined44062103 alberto garzn190130130816 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra Unida crea Esquerra Unida Catalunya per competir amb Esquerra Unida i Alternativa. Sembla un fragment de 'La vida de Brian', en què el Front Popular de Judea deixava anar pestes del Front Judaic Popular, però és real. Després que Joan Josep Nuet, líder d’EUiA fins fa un mes, decidís presentar-se a les eleccions generals en la llista d’ERC, els crítics han donat un cop de volant i han creat una filial catalana d’IU. El mateix Alberto Garzón, coordinador federal d’IU, ha apadrinat, aquest dimecres, a Sant Adrià, el naixement d’Esquerra Unida Catalunya, que pretén erigir-se en el referent ‘legítim’ del partit estatal. 

Fonts de l’actual direcció d’EUiA consideren que és "un error d’IU". "És una mala notícia per a l’esquerra catalana. És una manera de fragmentar més la societat catalana, de voler generar més confusió i fer més difícil d’entendre el que està passant", reflexionen, i assenyalen que la nova formació copia no només part del nom, sinó també del logo. Consideren que això va molt més enllà del cas concret de Nuet i que s’entronca en els enfrontaments històrics entre el PSUC i el PC i d’una part d’IU, que "no han entès mai que Catalunya és un subjecte polític". 

Suspensió del protocol

L’Assemblea d’IU va aprovar el 8 de juny "suspendre temporalment" el protocol que manté amb EUiA, partit autònom, "a causa de l’incompliment reiterat" per part del seu soci a Catalunya. L’informe aprovat va retreure que "membres de la direcció actual d’EUiA han posat en marxa un projecte polític denominat Sobiranistes, que s’ha presentat en coalició amb ERC, fet que entra en conflicte amb l’aposta estratègica d’IU a Catalunya i en l’Estat espanyol".

Notícies relacionades

Una setmana després, EUiA nomenava una gestora (després de la sortida de Nuet) que reafirmava que la pròxima assemblea se celebrés al final del cicle electoral, és a dir, després de les catalanes. Els crítics, que van denunciar el procés d’elecció de la nova coordinadora i volien una assemblea extraordinària ja, han decidit que no podien esperar i han muntat Esquerra Unida Catalunya.

"No deixarem que el tacticisme d’una minoria jugui amb la tradició política que representem. No vam néixer per estar al servei de la socialdemocràcia catalana", ha clamat en l’acte de Sant Adrià Joan Mena, portaveu dels comuns i un dels crítics d’EUiA. Garzón, que s’ha reunit amb Ada Colau hores abans, ha coincidit amb el seu company al Congrés a atacar el "tacticisme" de Nuet. "IU vol tenir un referent coherent a Catalunya", ha sentenciat. Després d’assenyalar que l’objectiu és "recuperar EUiA", ha defensat que aquest pas era necessari per "solucionar una anomalia que ningú podia entendre". Caldrà veure si els votants acaben entenent aquesta nova escissió.