EL DILEMA CATALÀ

10.000 «soldats pacífics» a Estrasburg

Els manifestants independentistes reben amb orgull i comprensió l'absència de Puigdemont

48895223 60

48895223 60

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"La gent és resilient i obedient, de vegades més del que hauria de ser-ho. Sovint penso que els polítics catalans i els dirigents de les associacions no ens la mereixem, aquesta gent. Són veritables soldats pacífics i desarmats d’aquesta causa pacífica i col·lectiva”, va afirmar la dirigent de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie. “Se’ls diu que s’ha de votar i hi van; se’ls diu que vagin a manifestar-se a Estrasburg i hi van”, va continuar. I així va ser. Unes 10.000 persones van anar a l’anomenat Consell per la República, ens dirigit per l’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín, per captar l’atenció de la Unió Europea (UE).

Era el dia de la festivitat de ‘Sant Procés’, com apunta el santoral, i la processó va ocupar les portes de l’Eurocambra a Estrasburg amb estelades i llaços grocs. Sobresortien els rostres dibuixats de l’exvicepresident  Oriol Junqueras i Puigdemont. El primer complia 607 dies en presó provisional. El segon va decidir no travessar la frontera per por de ser detingut. 

Els manifestants van estar durant més de cinc hores sota un tòrrid sol, equipats amb el marxandatge d’anteriors Diades, expectants per l’arribada del seu "president legítim". Malgrat tot, van assumir la seva absència amb orgull i comprensió: “No podem deixar que el detinguin. Fa la seva feina fora i no la pot fer empresonat”, comentava un dels congregats. 

La dirigent de l’ANC va aixecar l’ànim al seu ‘exèrcit’: "Les batalles les jugarem. Algunes les guanyarem i d’altres les perdrem. La independència ens la guanyarem nosaltres, no ens la regalarà ningú”, va afirmar des de l’escenari a les files que deambulaven de forma festiva.

Es va afegir al clamor la vicepresidenta d’Òmnium CulturalMarina Llansana: "Ho tornarem a fer. Tots i cada un dels delictes que hem comès i que només seran drets i llibertats, els tornarem a exercir un per un”. 

"Unitat" i "internacionalització"

El públic va respondre amb eufòria a les instruccions, però els va recordar que demanaven "unitat" per no entrar al terreny desorientats. Membres del Consell passejaven amb capses de cartró per recaptar fons per fomentar la "internacionalització" de la seva causa.

Notícies relacionades

El president Quim Torra va exercir de teloner, perquè el seu va ser el primer audiovisual en un acte polític que es va allargar dues hores. Un vídeo amb part del discurs del rei Felip VI va generar esbroncades i imatges de les fites del procés enarboraven els desanimats.

Com que el més desitjat sempre es deixa per al final, Puigdemont va ser l’últim a intervenir. En una gravació a escassos metres de la concentració, els va demanar que no defalleixin i que continuïn la seva contesa. "No surrender" (‘No rendir-se mai’), li van replicar.