PUGNA INTERNACIONAL

Exteriors demana davant del TSJC el tancament de les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra

Exigeix que es prenguin mesures cautelars davant de la "singular intensitat" de l'activitat independentista d'aquestes oficines

Exteriors creu que la Generalitat persegueix amb la seva xarxa internacional la creació d'una "estructura d'Estat"

20190702 443881 embajadase 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

El Ministeri d’Afers Estrangers ha demanat aquest dilluns que tres de les delegacions catalanes a l’estranger que ja estan funcionant tanquin les portes. Es tracta de les oficines de la Generalitat a Berlín, Londres i Suïssa. El Ministeri, a través de l’Advocacia de l’Estat, va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la “paralització de l’activitat d’aquestes delegacions”, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, per “contravenir de forma evident amb la seva activitat, entre d’altres, un títol competencial i exclusiu de l’Estat, com les relacions internacionals”.

Es tracta del segon pas en l’ofensiva que el ministre d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, va anunciar contra les anomenades ‘ambaixades’ catalanes. El primer va ser el de demanar que les tres noves oficines anunciades fa dues setmanes per la Generalitat –les de Tunis, Mèxic i Buenos Aires– no arribin a obrir. Segons l’opinió del Ministeri, l’activitat d’aquestes delegacions supera la “legítima acció exterior” que Catalunya, “com totes les comunitats”, pot exercir en l’àmbit de les seves competències.

En el marc del recurs contenciós administratiu interposat davant del TSJC, l’Advocacia de l’Estat denuncia que el restabliment d’aquestes oficines de la Generalitat persegueix “un fi institucional com és la creació d’una estructura d’Estat, al servei d’un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional, amb greu perjudici, a més, per a la política exterior d’Espanya”.

Mesures cautelars

Notícies relacionades

Però en aquesta ocasió, Exteriors posa el focus en les delegacions d’Alemanya (Berlín), el Regne Unit i Irlanda (Londres) i Suïssa (Ginebra). Si defineix com a “nociva” l’activitat general de les oficines de la Generalitat a l’Exterior, assegura que “s’ha pogut constatar que la que duen a terme les delegacions a Berlín, Londres i Ginebra respon amb singular intensitat als objectius del procés secessionista de Catalunya, que ha sigut declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional en reiterats pronunciaments”.

“Per aquesta raó, la sol·licitud de mesures cautelars presentada se circumscriu en aquest moment a l’activitat d’aquestes tres delegacions”, afirmen des d’Exteriors. El Ministeri “lamenta haver de sol·licitar les esmentades mesures cautelars”, però creu que la Generalitat no “li deixa cap altra opció per preservar el mandat legal que situa dins de la competència exclusiva de l’Estat la possibilitat d’establir mesures que regulin i coordinin les activitats amb projecció externa de les comunitats autònomes”.