ENTREVISTA

Josep Borrell: «L'Estat portarà al TSJC les tres noves delegacions del Govern»

"Deixar l'escó no impedeix tenir un paper executiu a Europa", aclareix el ministre en funcions

Tal com està el món, la cartera d'Exteriors no pot estar vacant. La meva renúncia era el mal menor", assegura

undefined46036731 madrid  26 11 2018  josep borrell  ministro de exteriores du190515010928

undefined46036731 madrid 26 11 2018 josep borrell ministro de exteriores du190515010928 / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

–¿Per què va prendre la decisió de renunciar a l’escó a l’Eurocambra?

–Aquest Govern està en funcions i no pot nomenar cap altre ministre d’Exteriors, simplement pot encarregar un altre ministre que s’encarregui de la cartera. Per ocupar l’escó hauria d’haver dimitit de ministre. Ara no sabem quant temps el Govern estarà en funcions, pot ser que fins després de l’estiu. Francament, no sembla gaire realista pensar que un Govern pugui ser sense ministre d’Afers Exteriors dos o tres mesos. Tal com està el món, la cartera d’Exteriors no pot estar vacant. La meva renúncia era el mal menor.

–¿La seva decisió significa que molt probablement ens n’anem a una investidura després de l’estiu?

–No, jo no tinc més informació. Això caldria preguntar-ho al senyor Iglesias.

–¿Els seus 7,3 milions d’electors en les europees entendran que vostè prefereixi continuar en el Govern?

–No és que ho prefereixi. Per preferir, d’eurodiputat estaria més tranquil, perquè el 15 de juliol el Parlament tanca i se’n van de vacances. No hi havia cap altra opció. Els plans eren que la formació del Govern estigués ja resolta, però no ha sigut així, i no sabem quan serà. A mi em van votar per desenvolupar la presència d’Espanya a Europa, i això no es fa només com a eurodiputat. El fet de no ser eurodiputat no impedeix ser comissari europeu, o ocupar qualsevol altre lloc en les institucions europees. No es tanca cap porta amb la renúncia a l’escó. Probablement hi ha hagut un problema de comunicació, i molta gent ha entès que el fet de renunciar a l’acta també implicava renunciar a tenir un paper executiu a Europa. I això no és així.

–¿Però vostè creu que el seu futur és en la Comissió? ¿Què farà si Sánchez li demana que continuï en el Govern després de la investidura?

–Francament, no sé què té al cap el president. Jo estic a disposició del que toqui exercir, però és evident que quan un es presenta a unes eleccions europees en principi és per jugar un paper a Europa.

–¿Què li sembla l’actitud del conseller Buch quan es va referir dijous a Espanya com "un país veí"?.

–En el Govern de Torra confonen freqüentment els seus desitjos amb la realitat, i demostren tenir un escàs sentit del ridícul. Dir que els avions de l’Exèrcit espanyol estan actuant a Catalunya perquè l’incendi és en una zona fronterera amb Espanya... És un disbarat.

–El Govern també ha anunciat l’obertura de tres noves delegacions a l’exterior abans de tenir l’informe preceptiu del Ministeri. ¿Prendran vostès alguna mesura?

–En el camp de la política exterior passa una mica el mateix: hi ha una pèrdua de sentit de la realitat i del ridícul. El conseller Bosch també ha viatjat a Mèxic per dir que Catalunya intervindrà entre Mèxic i Espanya respecte a la conquista. Són coses que provoquen hilaritat. Nosaltres només volem que es compleixi la llei. La llei exigeix uns tràmits, i si no es compleixen, recorrem als tribunals. La llei d’acció exterior està molt mal feta: la va aprovar el PP quan tenia majoria absoluta. Per això no entenc les seves crítiques. Però nosaltres hem d’actuar en aquest marc, acudint als tribunals. Però a més, tenint en compte que hem constatat ja que aquestes delegacions serveixen només per actuar com a centres de difusió de la ideologia independentista, que són només instruments per promoure les tesis del secessionisme i perjudicar la imatge internacional d’Espanya, l’Advocacia de l’Estat està preparant una demanda de mesures cautelars davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per evitar que aquestes activitats es desenvolupin i que aquestes tres noves delegacions [a Tunísia, Buenos Aires i Mèxic] no arribin a obrir. Lamentem haver de recórrer a això, però és evident que aquestes delegacions no serveixen més que per donar feina a bastants 'processistes' i per servir de centres d’agitació i propaganda. I dins del que la llei ens permet haurem d’actuar, havent esgotat ja tota la prudència possible. 

–Carles Puigdemont i Toni Comín continuen dient que seran eurodiputats, malgrat l’opinió del president del Parlament Europeu. ¿Creu que té opcions?

–No soc més docte en Dret que els serveis jurídics del Parlament Europeu, que són els que interpreten les normatives. I han dit el que han dit. ¿Entrar a la seu del Parlament? Clar que ho podran fer, moltíssims visitants hi van cada dia. Per entrar a prendre cafè al bar no crec que tinguin cap problema, fins i tot poden nomenar-los assistents d’alguns parlamentaris per entrar tots els dies a treballar. Això és una cosa, i entrar com a europarlamentari n’és una altra. De moment, els serveis jurídics del Parlament Europeu han donat el seu president base per actuar com està actuant.

Notícies relacionades

–Unes declaracions seves a EL PERIÓDICO, en les quals definia Rússia com un "enemic" de la Unió Europea, van provocar que el Govern rus cités l’ambaixador espanyol. ¿Com estan ara les relacions?

–Crec que els russos ho van interpretar malament. No vaig dir que Rússia fos un enemic d’Espanya, estava referint-me a Europa. Deia que Europa veu que el seu antic protector, els EUA, deixa de protegir-la i que el seu antic rival o enemic, amb referència a l’URSS, reapareix. És evident que a Crimea passen coses, que els avions F-18 i els tancs Leopard espanyols estan desplegats a les fronteres dels països bàltics. Suposo que no han anat allà a prendre cafè, sinó per alguna raó. I també vaig parlar que ens apareix un nou rival sistèmic, la Xina. Estava dient que els tres grans països que s’enfronten ara en una nova guerra freda tenen una relació diferent amb Europa que la que tenien en el passat. Són coses que passen, crec que els russos van sobrereaccionar, nosaltres els retraiem aquesta sobrereacció i les coses han tornat a la normalitat. No tenim cap problema.