RECURS D'EMPARA

El TC revisarà l'aplicació del 155 abans d'anar-se'n de vacances

Es preveu que el recurs de Podem es comenci a debatre en el sobrecarregat ple d'aquesta setmana

La ponent proposarà als seus companys avalar la utilització d'aquest article constitucional

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquz

Acabat el judici del procés, el focus de l’atenció mediàtica s’ha traslladat del Tribunal Suprem al Constitucional, que en l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana, almenys l’oficiós, ha inclòs els recursos d’empara presentats per Unides Podem i el Parlament contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya en ple procés.

Fonts del Constitucional van dir a aquest diari que la intenció dels seus 12 magistrats és pronunciar-se abans de les vacances que està previst que disfrutin durant el pròxim mes d’agost sobre l’article que no s’havia utilitzat mai fins al 2017, motiu pel qual l’alt tribunal encara no havia pogut pronunciar-se sobre aquesta qüestió. Durant aquest mes hi ha previstos dos plens: el que comença aquest dimarts i el que començarà el pròxim dia 16.

A més del recurs de Podem, l’alt tribunal també va admetre a tràmit una altra impugnació similar del Parlament. El Constitucional no acumula aquestes impugnacions, sinó que procedeix a pronunciar-se sobre una d’elles, habitualment la més àmplia i en aquesta sentència marca el criteri per a la resolució de la resta, tot i que en aquesta ocasió la intenció és resoldre les dues impugnacions alhora  al juliol.

A favor d’avalar

Notícies relacionades

La ponència del primer recurs presentat, el de Podem, que va correspondre a la vicepresidenta del TC, Encarnación Roca, és favorable a avalar com es va procedir a aplicar el precepte, però com que les deliberacions encara no han començat és aviat per saber si serà recolzat en els mateixos termes pels seus companys. El ponent del recurs del Parlament és Pedro González Trevijano.

De fet, tot i que està inclosa en l’ordre del dia del ple que comença aquesta setmana, les fonts consultades no s’atreveixen a assegurar que puguin arribar a ser abordats en la reunió que s’inicia aquest dimarts i finalitza dijous, a causa de la gran quantitat de temes que els magistrats tenen sobre la taula.