EL TRENCACLOSQUES CATALÀ

L'independentisme se cita a Estrasburg sense Torra

El president no participarà en la manifestació davant del Parlament Europeu durant la sessió constitutiva

Puigdemont manté la incògnita i no confirma la seva assistència per esquivar una euroordre de detenció

zentauroepp41388934 barcelona 21 12 2017 elecciones auton micas al parlament 21d190105174114

zentauroepp41388934 barcelona 21 12 2017 elecciones auton micas al parlament 21d190105174114 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els carrers de la ciutat francesa d’Estrasburg  es van convertir dilluns en un aparador de pins a les solapes. Els eurodiputats lluïen credencials i grans carteres homologades amb la bandera de la Unió Europea (UE) mentre discutien la conveniència que una família política o una altra s’allotgi en la direcció de les institucions de la UE. Els independentistes acceptaven el duel amb els seus llaços grocs i feien la seva millor aposta sobre si l’expresident Carles Puigdemont viatjarà o no fins a l’Eurocambra. Tots es tornaran a exhibir prop de les nou del matí d’aquest dimarts, aquesta vegada davant el Parlament Europeu: els uns acudiran a la sessió constitutiva i d’altres clamaran des de la façana de l’edifici que tres seients d’aquest hemicicle romandran buits.

La que serà la tercera mobilització independentista fora de Catalunya -aquesta vegada convocada pel Consell per la República- s’espera menys transitada que les anteriors. L’ANC  va contractar uns 80 autobusos i dos vols xàrter, i al costat dels vehicles privats, calculen que reuniran unes 6.000 persones. Puigdemont mantindrà la incògnita i no confirmarà la seva assistència fins a l’últim minut per no facilitar el tràmit d’una nova euroordre de detenció, la que seria la seva primera a França. Mentrestant, el líder del seu equip d’advocats, Gonzalo Boye, agita la incertesa i publica fotografies de la ciutat a les xarxes socials.

Els independentistes, que s’han citat al pont de Joseph Bech, clamaran per la llibertat dels empresonats per l’1-O, provaran de reivindicar el dictamen d’un grup de treball de l’ONU -que demana l’excarceració i una indemnització als presos per una presó provisional “arbitrària” -, i exigiran que tant Puigdemont, com l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Toni Comín, puguin exercir com a eurodiputats.

Notícies relacionades

El Tribunal de Justícia de la UE va rebutjar de forma provisional els seus escons i des de l’Eurocambra insisteixen que els tràmits per a la recollida de l’acta els estableix la llei nacional, una cosa que no els incumbeix, per la qual cosa només la Junta Electoral Central pot fer-los figurar en la llista de 751 representants. Puigdemont i Comín no van acudir a la cita davant de la possibilitat de ser arrestats al trepitjar territori espanyol, mentre que a Junqueras el Tribunal Suprem li va denegar el permís per ser traslladat fins a la Cambra baixa.

El Govern, els partits i les entitats sobiranistes enviaran delegacions a la convocatòria, però el president de la Generalitat, Quim Torra, romandrà a Catalunya, oficialment per l’alt risc d’incendis, tot i que fonts del seu entorn van explicar a Efe que el president va mantenir una conversa amb Puigdemont i tots dos van convenir que era millor que no acudís a Estrasburg. A les 12.00, els concentrats aixecaran llaços i estelades davant de les banderes dels Vint-i-vuit i celebraran un acte en què participarà Puigdemont si finalment travessa la frontera.