DAVANT L'EUROCAMBRA

Guia de la manifestació independentista a Estrasburg

El Consell per la República convoca una concentració a les portes del Parlament Europeu per al 2 de juliol

Exigiran que Puigdemont, Junqueras i Comín puguin exercir com a eurodiputats malgrat la JEC i el Suprem

zentauroepp47382550 madrid 16 03 2019  pol tica   manifestaci n independentista 190316202243

zentauroepp47382550 madrid 16 03 2019 pol tica manifestaci n independentista 190316202243 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consell per la República ha cridat elsindependentistes a conjurar-se dimarts que ve, 2 de juliol, a Estrasburg (França) per exigir que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Toni Comín puguin exercir com a eurodiputats.

¿Per què a Estrasburg?

Aquesta serà la tercera manifestació que l’independentisme organitza fora de Catalunya. La primera va tenir lloc a Brussel·les el 7 de desembre del 2017 i va reunir 45.000 persones sota el lema ‘Wake up, Europe’ (‘Desperta, Europa’). La segona va ser el 16 de març a Madridi hi van acudir 18.000, segons la Delegació del Govern i 120.000 a ulls dels impulsors. Aquesta vegada la convoquen a Estrasburg el dia en què es constitueix el Parlament Europeu després de les eleccions del 26-M, per exigir que Puigdemont, Junqueras i Comín puguin exercir com a eurodiputats i demanar que es compleixi la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Comitè de Drets Humans del’ONU, que demana l’alliberament dels independentistes presos i que se’ls doni una indemnització.

¿Per què no poden exercir com a eurodiputats?

Amb els resultats electorals proclamats, els 54 eurodiputats electes van ser citats i se’ls va donar un termini de cinc dies per jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la Junta Electoral Central (JEC), un pas imprescindible per recollir després l’acta que els obri les portes de l’Eurocambra. Puigdemont i Comín no van acudir a la cita per la possibilitat de ser arrestats al trepitjar territori espanyol, mentre que Junqueras no va poder assistir perquè el Tribunal Suprem li va denegar el permís per ser traslladat fins a la Cambra baixa. La JEC va decretar els seus escons “vacants” il’alt Tribunal així ho va sostenir, malgrat la petició de la defensa de Puigdemont de reconsiderar-ho.

¿On se celebrarà la concentració?

Els independentistes es concentraran des de les nou del matí al pont de Joseph Bech, a pocs metres del Parlament Europeu. Es quedaran allà fins al migdia, quan s’iniciarà un acte polític amb les intervencions de Puigdemont, Comín, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, i eurodiputats encara per confirmar.

¿Qui organitza la convocatòria?

Notícies relacionades

La convocatòria la va fer el Consell per la República i l’ANC es va afegir a la cita. Fonts d’Òmnium Cultural afirmen que hi assistirà, però que no convocarà com a organització. JxCatERCCrida Nacional per la RepúblicaDemòcratesReagrupament i Poble Lliure ja han expressat les seves intencions d’acudir-hi. La CUP, d’altra banda, no hi enviarà delegació pròpia. 

¿Com arribar-hi?

L’ANC  ha contractat 72 autocars des de diferents territoris (de 95 a 260 euros per persona, segons inclogui o no reserva d’hotel) i dos vols xàrter (que costen uns 500 euros per persona). No hi ha rutes directes des de Barcelona amb avió, per la qual cosa es recomana volar cap a Basilea i viatjar amb tren fins a Estrasburg. El trajecte en vehicle privat per terra, des de la capital catalana, dura entre 11 i 12 hores.