demana mesures urgents

La justícia europea rebutja que Puigdemont assumeixi l'escó de forma provisional

El president del Tribunal de Justícia de la Unió Europea haurà de prendre una decisió en "un termini breu"

Former Catalan President Carles Puigdemont talks to the media during European Parliament Elections, outside EU Parliament, in Brussels, Belgium May 26, 2019.  REUTERS/Yves Herman

Former Catalan President Carles Puigdemont talks to the media during European Parliament Elections, outside EU Parliament, in Brussels, Belgium May 26, 2019. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha perdut la primera batalla davant de la justícia europea. El Tribunal de Justícia de la UE ha rebutjat les mesures cautelars que sol·licitava per poder ocupar demà el seu escó al Parlament Europeu.

Puigdemont ha celebrat que la justícia europea hagi admès a tràmit el seu recurs per ser eurodiputat.  "És un bon inici" però "no pressuposa el sentit de la decisió final", ha comentat a través de Twitter.  L’expresident va presentar divendres passat un recurs davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea reclamant mesures urgents perquè se’l reconegui com a eurodiputat i pugui prendre possessió del seu escó al nou Parlament Europeu que es constituirà aquest dimarts, 2 de juliol, segons han informat a Europa Press fonts judicials.

El Tribunal ha admès a tràmit el recurs, que ha de resoldre en dies. Aquesta és la fitxa del recurs judicial.

També l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha anunciat la presentació d’aquesta demanda "contra les decisions" del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani. Així, Boye acusa Tajani de "privar eurodiputats electes i proclamats dels seus drets de sufragi passiu" impedint que "exerceixin com a representants d’una minoria nacional".  "Vam dir que aquest partit es jugaria a Europa, en terreny neutral i amb un àrbitre independent", ha defensat l’expresident.

El recurs va ser presentat davant del Tribunal General de la Unió Europea divendres passat, 28 de juny, en nom de Puigdemont i de l’exconseller i número dos en la llista de JxCAT a l’Eurocambra, Toni Comín.

"Un termini breu"

Una vegada que el recurs ha sigut registrat al Tribunal amb seu a Luxemburg, el president d’aquest tribunal haurà de prendre una decisió en "un termini breu", han explicat les fonts, sense aclarir el calendari precís.

En tot cas, la decisió de si correspon dictar mesures cautelars "no portarà setmanes ni mesos", per la qual cosa el més probable és que es produeixi en les pròximes hores, abans que es constitueixi la nova Eurocambra.

La petició de Puigdemont i Comín ha sigut presentada pels seus advocats davant del Tribunal General, la qual cosa permetria a les parts recórrer la decisió en segona instància.

Puigdemont i Comín recorren al cas de Junqueras

A més, Puigdemont i Comín han demanat al Tribunal Suprem que inclogui el seu cas en una eventual qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l’escó a l’Eurocambra d’Oriol Junqueras. El Suprem, que encara no s’ha pronunciat sobre si portar o no el cas al Tribunal de Luxemburg, hauria de plantejar la qüestió perquè, segons els advocats de Puigdemont i Comín, no fer-ho "implicaria la vulneració de drets fonamentals".

Notícies relacionades

A més d’unir-se a les preguntes plantejades per l’advocat de Junqueras sobre la immunitat, els lletrats dels dos fugits formulen les seves pròpies preguntes, en relació amb els requeriments que pot imposar un estat a l’hora de proclamar els eurodiputats finals i la seva comptabilitat amb la normativa europea i el dret al sufragi passiu, és a dir, al dret a representar els electors.