ORDINADORS DE BÁRCENAS

La Fiscalia manté que no hi ha delicte, perquè, si els discos durs "tenien comptabilitat b, era del PP"

IU demana al jutge multar el PP amb 11 milions d'euros per «voler tapar les seves vergonyes» penals

Les defenses se centren a negar tota credibilitat a l'extresorer, que comparen amb Groucho Marx

rjulve28435081 madrid 23 01 2015   politica luis barcenas acude por primera170501181404

rjulve28435081 madrid 23 01 2015 politica luis barcenas acude por primera170501181404

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El judici per la destrucció dels ordinadors que l’extresorer del PP Luis Bárcenas tenia a la seu central del partit ha quedat vist per a sentència sense que cap part hagi variat la seva posició inicial, tret d’una de les acusacions populars que va doblar la pena que demanava inicialment, a l’apreciar dos delictes de danys informàtics en comptes d’un. Esquerra Unida va ser qui va demanar la pena més gran per al Partit Popular: multa amb 10,8 milions d’euros per destruir els discos durs per "provar de tapar les seves vergonyes amb implicacions penals". La fiscalia, per la seva banda, va afirmar que els fets no són constitutius de delicte, perquè tot i que els dispositius guardessin “la comptabilitat B del PP”, com assegura l’acció popular, “aquesta comptabilitat B no seria aliena” al partit, la qual cosa impediria castigar-lo penalment per la seva destrucció. Davant aquest comentari, a la defensa només li va faltar aplaudir.

Tots van tenir molt present el 'cas Gürtel' i la causa en la qual es dilucidarà si el partit es va finançar durant anys d’una caixa B, contra la línia de flotació de la qual va disparar l’advocat del PP, Jesús Santos, centrat a qüestionar la comptabilitat manuscrita de Bárcenas i la mateixa credibilitat de l’extresorer. Esteban Mestre, que defensa l’exresponsable jurídic del partit,Alberto Durán, va arribar a comparar-lo ambGroucho Marxperquè, va dir, té uns principis per a cada dia. Carlos Gómez-Jara, en nom de l’informàtic José Manuel Moreno, va atribuir el cas "a la rivalitat política" i Enrique Molina, advocat de l’extresorera del PP Carmen Navarro, va afirmar que els acusats ho estan pel que "són, no pel que han fet".

A més de la multa milionària per al PP, l’advocat d’Esquerra Unida Juan Moreno va demanar quatre anys i mig de presó per danys informàtics en concurs amb encobriment per als tres exempleats del partit de Pablo Casado. El lletrat va defensar la condemna apel·lant al “nerviosisme” que generava dins el partit el que sabia Bárcenas. L’Observatori Descva elevar la seva petició per al PP a unamulta de dos milions d’eurosi va doblar la que inicialment proposava per als seus exempleats (quatre anys per a Navarro; tres anys i 10 mesos per a Durán, i un parell de mesos menys per a Moreno). 

L’advocada Isabel Elbal, que va recordar que Bárcenas va situar l’ocorregut en l’operació Kitchen, va aprofitar el seu informe per denunciar la contradicció que segons la seva opinió manté la fiscalia, al no acusar en aquesta causa, i sí fer-ho a Gürtel i en la de la caixa B del PP. La representant del ministeri públic, Carmen Luciáñez, va negar que en el cas "hi hagi hagut direcció política" i va destacar que manté la mateixa posició des del 2013. L’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade) va demanar que el PP sigui multat amb 108.000 euros i els seus exempleats amb un o dos anys de presó.

Contra els comptes de Bárcenas

Per la seva part, les defenses van sol·licitar l’absolució de tots els acusats i, en canvi, la condemna en costes de les acusacions. L’advocat de Durán va afirmar que no hi pot haver encobriment, quan no se sap el que hi guardaven. "L’algú ha matat algú no val en dret penal. I aquest matí ho he sentit. Algú ha encobert alguna cosa", va assegurar. Per la seva banda, el de Moreno, Carlos Gómez-Jara, es va centrar que l’esborrament, 35 vegades, d’uns discos durs el proposa l’Institut Nacional de Ciberseguretat i això seria incompatible amb una condemna.

Notícies relacionades

Al seu torn, l’advocat del PP va introduir com a prova documental la interlocutòria de l’Audiència de Toledo que ha confirmat l’arxiu de la causa que es va obrir allà per investigar si hi va haver un pagament de comissions pel contracte d’escombraries. L’últim pèrit a declarar, també proposat per la Fiscalia, va seguir en la mateixa línia que els que van comparèixer aquest dijous, ja que semblava que el seu objectiu era qüestionar la comptabilitat manuscrita seguida durant anys per part de Bárcenas.

Santos es va felicitar perquè en contra del seu criteri s’hauria celebrat el judici, ja que així, segons la seva opinió, ha quedat constatada la falta d’indicis amb què es demanen "desmesurades penes de presó", basades únicament en la paraula de Bárcenas.