PACTES DE GOVERNABILITAT

Sánchez eludeix fixar la data d'investidura abans de conèixer la resposta d'Iglesias

L'Executiu busca una negociació amb guant de seda que eviti el risc de pressionar en excés Podem

La Moncloa respira optimisme malgrat que no té encara els recolzaments per tirar endavant la votació

undefined48510366 madrid 006 06 2019  pol tica  pedro sanchez  presidente del 190606211845

undefined48510366 madrid 006 06 2019 pol tica pedro sanchez presidente del 190606211845 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern planteja públicament des de fa setmanes que la seva intenció és que la investidura de Pedro Sánchez se celebri al juliol, però es resisteix a fixar una data concreta i es refugia en fórmules ambigües com ara “com més aviat millor” o“aviat”.Fonts de l’Executiu expliquen a EL PERIÓDICO que si encara no s’ha marcat un dia al calendari és perquè el candidat vol donar marge a Pablo Iglesias perquè mediti l’oferta que li va plantejar dilluns passat en la reunió que van mantenir: cedir a Unides Podem càrrecs intermedis en l’administració, però no carteres ministerials. La intenció, indiquen, és cuidar el clima de diàleg amb el líder morat i no pressionar-lo excessivament amb un termini límit que podria perjudicar l’entesa. En el Govern esperen un gest del podemista la pròxima setmana i, tot i que hi va haver malestar per la filtració d’una trobada que havia de ser secreta, confien a arribar a un acord que resulta indispensable davant de la negativa del PP i Cs a abstenir-se.

Malgrat que Sánchez encara no compta amb prou recolzaments parlamentaris i que els pactes territorials el deixen en mans d’ERC i EH Bildud’ERC Bildu per a la investidura, a la Moncloa es respira optimisme. Consideren que guanyar aquesta votació serà més senzill que garantir la governabilitat al llarg de quatre anys d’investidura. Mostra d’aquesta actitud positiva són les últimes declaracions del candidat a la presidència, assenyalant que confia que Iglesias accepti la proposta perquè el reconeix com a soci preferent i és“raonable, ambiciosa i assenyada”.

El Govern fonamenta aquesta sensació d’encert en la convicció que Sánchez ha sabut anticipar-se a tots els escenaris, des de l’avançament electoral fins a l’oferta a Iglesias. Fonts coneixedores de la reunió assenyalen que el líder morat es quedar “com aturat” i no va donar cap resposta. Després de la trobada, l’Executiu ha dit públicament que està en espera que contesti, però en un to molt mesurat, que busca no exercir una pressió excessiva i preservar la negociació. Els col·laboradors del president opinen que una data límit podria fer fracassar el diàleg. La Moncloa està convençuda que ha d’oferir un pacte còmode que Iglesias pugui assumir. “No l’“humiliarem”, resumeix l’equip de Sánchez.

Vicepresidència i ministeris

Fonts coneixedores de la negociació reconeixen que la trobada de dilluns va acabar amb malestar. El podemista va demanar entrar al Govern “amb alguna vicepresidència i ministeris”–assenyalen les mateixes fonts–, una proposta que el candidat rebutja de ple. Ofereix a canvi llocs intermedis a l’administració, que podrien ser secretaries i sotssecretaries d’Estat. Recorden que a l’administració central ocupar direccions generals requereix ser funcionari, a diferència de les institucions autonòmiques. L’arquitectura d’un Govern de cooperació, defensen, permetria a l’Executiu“incorporar talent”i a Podem“fer pedrera”.

Notícies relacionades

A l’espera, el Govern entén que ja ha mogut fitxa. Al·leguen que Sánchez ha passat de defensar durant la campanya un Executiu socialista, com a màxim obert a la incorporació d’independents, a oferir ara càrrecs intermedis per a Unides Podem. Afirmen que és Iglesias qui ha de cedir ara. Confien que assumeixi que els seus 42 diputats no són suficients per assegurar al PSOE la majoria, i esperen que digereixi que no entrarà al Consell de Ministres. No descarten que Iglesias es negui a recolzar-los i calculen que, en aquest cas, s’abstindria, però donen per descomptat que no hi votaria en contra, com va fer el 2016, cosa que va conduir a la repetició electoral en què els morats van perdre més d’un milió de vots.

Públicament l’Executiu continua agitant el fantasma de la repetició electoral (“escenaris que no vol ningú”, en paraules de Sánchez) si no hi ha acords. El candidat ha conquistat el recolzament del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), rebrà el de Compromís si assumeix la reforma del finançament autonòmic i té aplanat el camí amb el PNB després de l’acord a Navarra. Tot i així necessitaria l’abstenció d’EH Bildu o ERC i, tot i que el discurs dels republicans s’ha moderat, els de Sánchez sospiten que en l’últim moment hi votin en contra, sobretot amb la pressió d’unes previsibles eleccions catalanes a l’hivern. Però a més de tot aquest espectre, Sánchez necessita Unides Podem com a clau del ventall.