GRADUACIÓ A L'ESCOLA POLICIAL

Torra als Mossos: "Les llibertats democràtiques estan per sobre de tot"

Les paraules del president arriben després que la nova direcció intentés desmarcar-se de la política i afirmés que el que dicta un jutge "és sagrat"

El discurs ha sigut rebut amb divisió d'opinions entre els assistents, familiars que havien vingut a veure com es graduaven els 800 nous policies

zentauroepp48697549 pol torra190619125802

zentauroepp48697549 pol torra190619125802 / Susanna Saez

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Quim Torra estava acabant un discurs de 6 minuts i mig, dedicat als454 nous agents delsMossos d’Esquadra i els 350 policies locals que aquest dimecres s’han graduat a l’escola de policia, sense cap al·lusió al procés. Ja havia entrat en el tram final, amb mostres d’agraïment als nous policies i a les seves famílies, i començava a semblar possible que un acte dels Mossos encapçalat pel president Torra finalitzés sense al·lusions polítiques. Ho semblava però no ho ha sigut. La pastilla processista de Torra esperava al final dels agraïments: "Recordeu sempre que per damunt de tot hi ha les llibertats civils i democràtiques, valors dels quals a partir d’avui vosaltres en sou els seus garants."

Seria una frase sense més importància si no fos perquè per a Torra qui ataca les llibertats civils i democràtiques és l’Estat i, en concret, la justícia espanyola. També perquè al demanar als futurs mossos que "recordin sempre" que no hi ha res que estigui "per sobre" de les llibertats democràtiques el que diu és que la resta d’ordenaments jurídics (els de la justícia espanyola, s’entén) estan per sota, la mateixa premissa que va portar la policia catalana a l’ull de l’huracà judicial amb el referèndum independentista de l’1-O.

El nou cap dels Mossos, Eduard Sallent, va voler deixar clar al ser nomenat fa dues setmanes que tot el que digui un jutge "és sagrat" i que la seva obsessió serà la d’intentar que els Mossos es quedin al marge de la política. Però Torra sempre té altres plans que passen, precisament, per portar els Mossos al centre de la política.

En contraposició a Torra, el final del discurs que ha fet Pol Romero, el policia que ha llegit el nom dels 800 agents que s’incorporen al servei i que s’ha acomiadat dient això als ciutadans: "Al carrer, defensarem els vostres drets". Res més.

L’afegitó final de Torra ha sigut rebut pels familiars que havien assistit a l’acte de graduació dels seus parents amb divisió d’opinions. Hi havia els que han aplaudit i els que han deixat les mans quietes. I motius per aplaudir en tenien tots: els seus éssers estimats eren a pocs segons de ser oficialment policies després d’un llarg període de formació i –no menys important– amb les paraules del president finalitzava un acte de gairebé dues hores celebrat sota un sol de justícia. Tot i així, la meitat dels presents, no han aplaudit. 

Eufòria al final  

Els 800 agents, poc abans de les 12.00 hores, han llançat la seva gorra a l’aire component una imatge que feia 7 anys que no es veia a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Amb aquest llançament, s’han desencadenat les abraçades i les mostres de joia. També algun plor. El somni es feia realitat finalment i ja són policies a tots els efectes.  

El conseller Miquel Buch ha destacat que aquesta nova promoció de Mossos d’Esquadra serà recordada per ser la que es va graduar l’any en què la policia catalana commemorava el tricentenari de l’embrió del cos. Buch ha volgut recordar Joaquim Forn, exconseller d’Interior en presó preventiva des de fa any i mig, perquè hauria de ser ell "qui hauria d’estar avui aquí", ha indicat. 

Notícies relacionades

El curs de formació bàsica per a policies 2018-2019 es va iniciar amb 893 alumnes, dels quals 804 s’han llicenciat avui: d’ells 454 s’integraran al cos dels Mossos d’Esquadra i 350 a les policies locals de 84 ajuntaments catalans.

Dels nous 454 mossos, 130 s’integraran inicialment a la regió de Barcelona, 100 a la de Girona, 77 a la de Tarragona, 59 a la regió metropolitana del sud de Barcelona, 31 a la de les Terres de l’Ebre, 26 a la regió metropolitana del nord de Barcelona i 43 a la comissaria de mobilitat, que dona servei al metro de Barcelona i a l’aeroport del Prat.