El Parlament votarà si demana al Govern "renunciar a reiterar i aplicar" la DUI

La iniciativa de Ciutadans insta la Generalitat a complir la Constitució i les resolucions judicials

zentauroepp40708898 barcelona 27 10 2017 politica ple del parlament de catalunya181029201649

zentauroepp40708898 barcelona 27 10 2017 politica ple del parlament de catalunya181029201649 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

El Parlament votarà la setmana que ve una moció de Ciutadans que busca que la Cambra catalana demani al Govern renunciar a "reiterar, ratificar, aplicar i/o implementar" la declaració unilateral d’independència (DUI) i les lleis de 'desconnexió'. La iniciativa, a què ha tingut accés Europa Press, es votarà en el pròxim ple –previst per al dimecres 26 i el dijous 27 de juny– i pretén que el Parlament insti el Govern a "complir i fer complir" la Constitució l’Estatut.

En un altre dels seus punts, la moció demana a l’Executiu de Quim Torra que assumeixi que "en democràcia les institucions, com qualsevol ciutadà, han de respectar les lleis i les resolucions judicials, renunciant a incomplir-les".

Aquesta moció arriba després que en el ple de la setmana passada el president de la Generalitat, Quim Torra, digués que intentaran tornar a fer el mateix que l’octubre del 2017 emulant l’al·legat final que va fer en el judici de l’1-O el president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

"Ho tornarem a fer, és clar que sí, perquè el país té clar el que vol: la independència. Vam fer un referèndum d’independència. Podem fer possible l’impossible, però necessitem aquesta unitat estratègica", va afirmar el president.

La moció també obligarà JxCat i ERC a posicionar-se sobre si continuen contemplant la via unilateral a la independència, en un moment que l’independentisme està debatent quina resposta donar unes eventuals sentències condemnatòries del Tribunal Suprem en el judici de l’1-O.

Partits com la CUP i Demòcrates i entitats com l’ANC ja han traslladat a Torra que aposten per reprendre la unilateralitat com a reacció al Suprem, però ni ERC ni JxCat, els dos grups independentistes majoritaris de la Cambra, s’han pronunciat en aquesta direcció.

No afavorir els presos

La moció també reclama al Govern rectificar "la seva política d’exclusió i discriminació de tots aquells ciutadans que no comparteixen la seva ideologia" i abandonar les seves polítiques lingüístiques que, segons Cs, discriminen l’espanyol. A més, el partit taronja exigeix a la Generalitat que respecti que "la sobirania nacional resideix en el conjunt del poble espanyol, i no en una fracció d’aquest", i que els edificis i espais públics han de ser neutrals.

Notícies relacionades

Sobre els presos sobiranistes, la moció insta el Govern a no donar "injustificats tractes de favor a interns de centres penitenciaris" i deixar d’utilitzar els termes ‘exiliats’ i ‘presos polítics’ perquè consideren que és una falta de respecte a les persones que durant la història han lluitat per la democràcia i la llibertat a costa de la seva pròpia llibertat i la seva vida.

Així mateix, vol que el Parlament condemni els "intolerables i injustificats actes de violència i odi contra ciutadans, càrrecs electes i autoritats que grups extremistes van protagonitzar" dissabte durant la constitució dels ajuntaments.