CAS 3%

El jutge imputa 15 empreses pel pagament de comissions a CDC

L'Audiència Nacional cita a declarar els representants de la Fundació ACS, Teyco i Urbaser

El magistrat recorda que càrrecs convergents van posar en marxa una "estructura" de finançament il·legal

zentauroepp31543193 pol ciu190618192112

zentauroepp31543193 pol ciu190618192112

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha imputat 15 empreses i entitats, entre les quals la Fundació ACS i les constructores Teyco i Urbaser, en el ‘cas 3%’ de presumptes pagaments de comissions a l’extinta CDC a canvi d’obres o serveis públics, segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. El magistrat atribueix a aquestes companyies els delictes de tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals i cita els seus representants per a principis de juliol. També hauran de declarar l’extresorer convergent, Daniel Osácar; el president de Teyco, Jaume Sumarroca Calverol (fill d’uns dels fundadors de CDC), i l’expresident de l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat, Josep Lluis Quer.

El togat recorda en la seva resolució que està investigant alts càrrecs de CDC que, en relació amb directius i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, “van posar en marxa una estructura per finançar il·legalment” la formació política antecessora del PDECat. Per a això, sosté, “alteraven tot tipus de concursos públics” amb la finalitat d’adjudicar contractes a determinades empreses que, al seu torn, realitzaven “donacions” a dues fundacions lligades a CDC, Catdem i Forum Barcelona.

Aquests pagaments es realitzaven, indica la interlocutòria, no només com a contraprestació a l’adjudicació d’obres públiques a les empreses, “amb vulneració dels principis de legalitat, igualtat i transparència”, sinó també per mantenir “una bona relació amb el partit i els seus jerarques” i, de passada, ser “elegibles” a futurs contractes. “És a dir, simplement per aconseguir millorar les expectatives de ser beneficiaris”.

Control i dissimulació

Notícies relacionades

El jutge assenyala Andreu Viloca, extresorer de CDC, com la persona que “duia a terme un control exhaustiu de les licitacions” ofertes per administracions sota l’esfera de CDC, com Ajuntaments, diputacions, Consells comarcals i organismes de la Generalitat.

Les empreses, per la seva banda, actuaven "amb l’afany de dissimular” les donacions. D’una banda, realitzaven els pagaments des de diferents entitats del mateix hòlding empresarial i, de l’altra, efectuaven els desemborsaments a les fundacions lligades a l’extint partit. Les licitacions investigades ascendeixen a 218 milions d’euros i les comissions irregulars a un milió. La interlocutòria concreta les operacions en què van participar les empreses imputades, així com les donacions realitzades sota el pretext, en alguns casos, de "contribuir a la defensa de la cultura i els interessos de Catalunya".