A SARAGOSSA

Un regidor de Vox retira una estàtua d'Abderraman III a Cadrete

IU i CHA critiquen la mesura per ser "una gravíssima i intolerant actitud racista i d'odi"

cadrete2

cadrete2

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Ajuntament de Cadrete (Saragossa), liderat per la popular María Ángeles Campillo, amb el recolzament de Ciutadans i Vox, ha decidit retirar el bust d’Abderraman III, situat a la plaça d’Aragón del municipi saragossà, una actuació que ha sigut criticada per CHA i IU, que considera que la mesura s’ha pres per ordre del regidor de Vox i primer tinent d’alcalde, Jesús García Royo.

IU ha comentat que aquesta és la primera actuació del regidor, que "ni tan sols ha esperat a la celebració del ple d’organització i a la presa de la delegació de l’alcaldia", segons ha assenyalat la coordinadora d’IU a Cadrete, María Ángeles Mercader.

Per a la representant d’IU, l’actuació del regidor de Vox respon a una "gravíssima i intolerable actitud racista i d’odi" i ha indicat que l’estàtua que s’ha retirat aquest dimarts és una rèplica de la donada a Cadrete per l’escultor Fernando Ortiz Villarroya.

Retirada del bust. / IU CADRETE

L’estàtua va ser atacada

Mercader ha advertit que la "malvolença" cap aquesta estàtua "per gent de l’entorn dels partidaris de Vox ha fet que en dues ocasions l’estàtua hagi sigut vandalitzada".

La primera vegada va ser arrencada amb una eslinga, "fet del qual es van vanagloriar en xarxes socials molts partidaris d’aquest grup polític", i en la segona ocasió van abocar un pot de pintura vermella sobre l’estàtua, segons ha relatat.

La coordinadora d’IU a Cadrete avisa que els pròxims quatre anys seran "molt foscos per a la tolerància" al municipi i ha transmès la seva sensació "desagradable" davant "una completa intolerància, una falta de coneixement de la cultura i la història i cap sensibilitat davant l’art".

La història del califa

El califa cordovès Abderraman III va acampar amb les seves tropes el 9 d’octubre de l’any 935 davant la fortalesa de Cadrete a fi de preparar el setge a Saragossa i doblegar la família dels Tuyibies, que s’havien revoltat contra el califat de Còrdova.

"El califa va manar construir el que avui és el castell de Cadrete per controlar el setge a la ciutat i es van edificar el de Cuarte i María de Huerva", ha detallat Mercader, per a qui aquest fet forma part de la història de la localitat.

També Chunta Aragonesista (CHA) ha criticat la decisió. "Que la primera actuació de l’alcaldessa hagi sigut retirar aquest bust dona una idea del que serà la seva política de terra cremada amb la cultura de Cadrete", ha advertit l’exregidor de Cultura del consistori, Fabio Pérez (CHA).

Notícies relacionades

CHA Cadrete ha considerat que aquesta acció és "una mostra de la intolerància i negació de la història que portarà a partir d’ara l’actual alcaldessa del PP, gràcies al recolzament aconseguit amb els vots de Vox i de Ciutadans".

El bust del califa Abderraman III és una obra donada per l’escultor turolense Fernando Ortiz Villarroya al municipi de Cadrete, segons ha recordat aquest partit.