COMUNITAT VALENCIANA

Pren possessió el Govern valencià, l'exemple amb què Unides Podem pressiona Sánchez

La formació morada i Esquerra Unida tindran un conseller cada un, però ja hi ha hagut les primeres divergències internes entre tots dos

Oltra seguirà de vicepresidenta i portaveu, i Puig anomena conseller el seu cap de gabinet, Arcadi España, i el situa en la carrera successòria

zentauroepp48672521 gobierno valenciano190617130255

zentauroepp48672521 gobierno valenciano190617130255 / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Amb el debat sobre si el ‘govern de cooperació’ que exploren aquests dies el PSOE i Unides Podem ha de suposar o no l’entrada de dirigents de la formació de Pablo Iglesias a l’executiu, aquest dilluns ha pres possessió el Govern valencià presidit pel socialista Ximo Puig i amb dos consellers d’Unides Podem EU. O bé un d’Unides Podem i un d’Esquerra Unida, perquè ja hi ha hagut les primeres diferències internes.

El segon govern del Botànic té dotze carteres (dos més que el primer) i cinc cares noves. Per completar les sis del PSPV, Puig ha nomenat en Innovació, Ciència i Societat Digital la independent Carolina Pascual, degana de l’Escola d’Enginyers de Telecomunicacions. Una de les grans novetats és que aquesta conselleria tindrà la seu a Alacant.

A més, Puig ha elevatArcadi España, el seu cap de gabinet, al lloc de conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. Aquest últim moviment ha tingut també una lectura en clau interna socialista de cara a la successió de Puig per a les pròximes eleccions.

Per part de Compromís, que té quatre departaments pels cinc del 2015, Mónica Oltra manté la vicepresidència, la conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i també la representació del Govern. La seva novetat és Mireia Mollà al capdavant d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Exemple amb dues cares

Amb Iglesias al capdavant fa dies que els dirigents del partit morat posen l’executiu valencià com a exemple ideal de govern de coalició, tot i que les complicades negociacions per conformar-lo han mostrat també les dificultats que implica, tant en les relacions entre els seus socis com en les internes dels mateixos partits.

De fet, diumenge a la nit es va viure la primera gran crisi interna entre Unides Podem i Esquerra Unida, ja que els primers van fingir de no proposar a Puig el nomenament de Rosa Pérez, del partit d’Alberto Garzón, si no es canviava el percentatge d’equilibris en el segon esglaó. Però la intervenció del PSPV, dient que Puig nomenaria igualment Pérez, va determinar el guanyador del pols.

Fa uns dies, els dos diputats d’EU, dels vuit que conformen el grup a les Corts, ja van avisar que votarien a favor de Puig en la investidura encara que els seus companys no ho fessin, i rebaixaven així la posició de força de Rubén Martínez Dalmau, cap de llista de la unió entre el partit morat i EU.

Dalmau saluda Puig després de prometre el seu càrrec / MIGUEL LORENZO

Això sí, Dalmau i Pérez han coincidit a esquivar la ‘lleialtat al Rei’ en la seva promesa a l’hora d’acceptar el càrrec. Han sigut els únics.

Set partits, un govern

D’entrada, el Govern valencià està compost en realitat per set partits ja que, a més del PSPV, Podem i Esquerra Unida, Compromís el conformen el Bloc, Iniciativa del Poble Valencià (el partit de Mónica Oltra), Els Verds i Gent de Compromís.

Conscient de les dificultats que comporta aquesta situació, en el seu discurs Puig ha remarcat que “l’èxit és només possible sent un equip” i ha dit que han de ser “la suma de la diversitat i de les esperances”. “És un govern plural però un únic govern. Només tindrem èxit si sabem gestionar la diversitat”, ha remarcat.

Arquitectura bioclimàtica

Un dels punts de màxima fricció en les negociacions ha sigut la voluntat de Dalmau de ser vicepresident, una petició que finalment va aconseguir tot i que certament descafeïnada, perquè serà “segona” i perquè no portarà cognom ‘verd’, com desitjava, i perquè no està clar el poder de ser coordinador. “Coordinarem i donarem el focus però l’última paraula la tindrà la Conselleria de Medi Ambient”, va admetre Dalmau.

El ‘cognom verd’ anirà, d’aquesta manera, a la seva pròpia conselleria, que portarà el sorprenent nom de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica.

Notícies relacionades

“És un concepte molt important perquè el 40% de l’energia que es gasta a Espanya es gasta als edificis”, va defensar convençut.

Fonts de la negociació, asseguren a EL PERIÓDICO que per tal d’ostentar el rang de vicepresident, no ha tingut massa problemes que la seva conselleria amb prou feines tingui contingut i que la ‘pinça’ que va fer a Compromís va acabar sent a Podem per part del PSPV, Compromís i EU, del qual la cartera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica tindrà molt més pes real.