EL NOU MAPA ELECTORAL

JxCat pacta a última hora amb ERC a Santa Coloma de Farners davant de les pressions de Torra

Les protestes independentistes davant de l'acord inicial dels neoconvergents amb els socialistes havia postergat el ple

video 3516142 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Acn

Investidura tensa al’Ajuntament de Santa Coloma de FarnersJxCat ha cedit a les pressions del president, Quim Torra, que té la família en aquest municipi de Girona, i ha acabat pactant amb ERC en lloc del PSC, que era el seu soci inicial.

La localitat, de 13.000 habitants, va deixar aquest dissabte una de les històries del dia de la constitució dels nous ajuntaments. La investidura ja no va començar bé, ja que el ple de constitució de l’ajuntament es va haver d’ajornar fins a les 22.00 hores per la pressió de Torra i el seu entorn per evitar que JxCat pactés amb els socialistes per desplaçar ERC, que va ser qui va guanyar les eleccions del 26 de maig.

L’acord inicial entre JxCat, PSC i Independents de la Selva (IdS) va quedar dinamitat després de deu hores de noves negociacions, que es van obrir després d’una tensa arrencada del ple, en què alguns assistents van fer crits de protesta contra un pacte que incloïa els socialistes, precisament, a la localitat on resideix la família de Torra.

ERC revela la trucada de Torra

De fet, en el transcurs de la sessió, els regidors d’ERC van revelar que, el dia anterior i gairebé a la mitjanit, el president Torra havia cridat a republicans i a JxCat per reclamar un acord entre forces independentistes, una petició que la candidata de JxCat, Susagna Riera, va desatendre.

Riera, després d’admetre que havia rebut aquesta trucada del president català, li va treure importància i va airejar les seves preferències per Carles Puigdemont davant la figura de l’actual màxim responsable de la Generalitat.

El xou de la germana de Torra

Va intervenir llavors, en un gir inesperat del ple,  la germana de Quim Torra, que estava entre el públic i que es va aixecar de la seva cadira per arrencar la foto del president de l’ajuntament.

Davant d’aquest caos, es va optar per ajornar el ple i donar unes hores per veure si JxCat i ERC s’entenien, com ha passat finalment, o si els hereus de Convergència mantenien la seva aliança amb el PSC. A les 22.00, hora de reinici de la investidura, desenes de persones feien cua per entrar a consistori i poder seguir en directe aquesta ‘emocionant’ sessió. Hi havia tants veïns que l’ajuntament va muntar una pantalla fora per seguir l’espectacle.

Finalment, JxCat va trencar el pacte amb el PSC i va firmar un de nou amb ERC i IdS pel qual Susagna Riera serà alcaldessa els dos primers anys i el republicà Joan Martí, els dos últims. Un acord que va rebre l’aval dels tretze representants dels tres partits, mentre que el PSC i la CUP es van abstenir en la votació.

La líder dels socialistes a Sant Coloma de Farners, Bea Ventura, va retreure a Torra que pressionés les formacions independentistes i va criticar els veïns que, al matí, van protestar pel pacte, ja que considera que va ser “una acció violenta” que va esborrar “un acte democràtic”.

Notícies relacionades

Tant Riera com Martí van admetre haver rebut una trucada del president de la Generalitat en què els demanava que arribessin a un acord; una actitud que la candidata de JxCat va contraposar amb la de Puigdemont, que va donar “llibertat” als representants del seu partit perquè pactessin amb qui volguessin.

Els veïns que van assistir al ple van celebrar l’acord final a l’espera que, en els pròxims dies, es tanqui el cartipàs municipal i uns i d’altres es reparteixin les diferents àrees.