LA BATALLA MUNICIPAL

La unitat independentista es trenca en els pactes municipals

JxCat i Esquerra segellen acords amb el PSC en mig centenar de feus

Tomb històric a Sant Cugat després de l'aliança entre ERC, els socialistes i la CUP

zentauroepp48633985 primer pla de mireia ingla  futura alcaldessa de sant cugat 190614213710

zentauroepp48633985 primer pla de mireia ingla futura alcaldessa de sant cugat 190614213710 / Norma Vidal

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El procés ha marcat la negociació a Barcelona, on l’independentisme va rebutjar aliar-se amb el PSC i els socialistes no han volgut parlar amb els republicans, però fora de la capital aquesta classe de vetos no s’han reproduït: ERC i JxCat han pactat amb el PSC en mig centenar de municipis. Potser el cas més cridaner està a pocs quilòmetres de Barcelona, a Sant Cugat. Després de 32 anys sent un bastió de CiU, la ciutat passarà en mans de l’esquerra després d’un pacte entre ERC –que tindrà l’alcaldia–, el PSC i la CUP.

Però hi ha hagut acords de tot tipus, com il·lustren tres casos de Girona: a Figueres, ERC i el PSC desbancaran JxCat, que va guanyar les eleccions del 26-M i havia governat amb els socialistes; a Llançà passarà el contrari: El PSC i JxCat impediran que governi ERC, que va ser qui més vots va obtenir; i a Platja d’Aro, ERC donarà l’alcaldia al PSC, que fins ara governava amb JxCat. Fins i tot s’han posat d’acord en llocs on no feia falta, com a Abrera (Barcelona), on el PSC governarà amb els republicans malgrat disposar de majoria absoluta.

Prioritzar la convivència

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va explicar a EFE que han donat plena “autonomia” als representants locals perquè negociessin amb qui creguessin millor. Això sí, complint tres requisits: que els governs subsegüents siguin “estables”, que promoguin polítiques “progressistes” i que prioritzin la “convivència” entre els veïns sobre altres qüestions. I és que, segons apunten altres fonts socialistes, en l’àmbit municipal el que importa a l’hora de segellar coalicions és “el projecte local” i la sintonia personal, i la política nacional queda en segon pla.

En aquest sentit, diversos actors implicats en algunes de les negociacions sí han constatat sovint manca de sintonia entre ERC i JxCat, fet que al seu entendre evidencia que la “unitat” independentista grinyola. De fet, pactes com el de Figueres no han agradat a alguns membres de JxCat, com al seu portaveu al Parlament, Albert Batet, que va criticar que ERC s’aliés amb el PSC “just la setmana que acaba el judici”. Altres localitats on republicans i socialistes han arribat a acords són: a la província de Barcelona, Caldes d’EstracSant Vicenç de Castellet i Castelldefels; a Tarragona, AltafullaVilallonga del CampLa Selva del Camp; i a Lleida, Tàrrega i Oliana.

Convergents i socialistes

Notícies relacionades

Per la seva banda, JxCat ha pactat amb el PSC en municipis barcelonins com CalellaMalgrat de MarPremià de MarVilafranca del PenedèsLlorenç del PenedèsTorderaDosriusSubiratsLa Granada i Castellví de Rosanes. El mateix ha passat a totes les províncies.

A Badalona, en canvi, Xavier García Albiol s’acosta a l’alcaldia, després que Guanyem Badalona en Comú i ERC, les formacions que van conformar la coalició de La Badalona Valenta, descartessin ahir recolzar el socialista Álex Pastor al ple d’avui. Només una sorpresa d’última hora apartarà l’exlíder del PP català del càrrec, informa Manuel Arenas.

ERC aconseguirà Lleida i Tarragona, i JxCat retindrà Girona

Si no hi ha sorpreses d’última hora, el PSC perdrà avui dos dels seus històrics feus, Tarragona i Lleida, que passaran a mans d’ERC. A Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, va tornar a guanyar les eleccions, però va perdre recolzaments, la qual cosa ha permès al candidat d’Esquerra, <strong>Pau Ricomà</strong>, teixir un pacte alternatiu amb els comuns que també serà recolzat per JxCat. La mateixa suma desbancarà els socialistes de l’alcaldia de Lleida després de 30 anys de govern. El republicà <strong>Miquel Pueyo</strong> serà elegit alcalde amb el recolzament dels set regidors d’ERC, els sis edils de JxCat i els dos dels comuns. Per la seva part, Junts per Catalunya conservarà l’alcaldia de Girona, amb <strong>Marta Madrenas</strong> al capdavant, gràcies al recolzament d’ERC i Guanyem, de la qual forma part la CUP. El PSC va plantejar a aquestes dues formacions un tripartit amb una alcaldia rotatòria.