DECISIÓ DEL TRIBUNAL SUPREM

Set eurodiputats es queixen a la Comissió Europea per la suspensió de l'exhumació de Franco

Parlamentaris d'ERC, el PNB, BNG, PDECat, Podem i Catalunya en Comú envien una carta de protesta per la paralització

zentauroepp44738018 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165238

zentauroepp44738018 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165238 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
EFE

Set eurodiputats espanyols de diferents formacions han enviat una carta a la Comissió Europea (CE) per denunciar la suspensió temporal de l’exhumació de Francisco Franco suspensió l’exhumació de Francisco Francodel Valle de los Caídos, segons van informar aquest divendres.

Izaskun Bilbao (PNB), Ana Miranda (BNG), Jordi Solé (ERC), Josep Maria Terricabras (ERC), Ramón Tremosa (PDECat), Ernest Urstasun (Catalunya en Comú) i Miguel Urbán (Unides Podem) han dirigit una carta al vicepresident de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, per informar-lo i protestar per aquesta paralització.

En l’escrit, al qual va tenir accés Efe, denuncien “el greu problema que tenen les més altes instàncies de la justícia espanyola per contribuir a la veritat, justícia i reparació que mereixen les víctimes del règim del dictador Francisco Franco”.

A més, els signants de la carta recorden que, com a membres d’un “grup informal que treballa en nom de les víctimes del règim franquista”, ja s’han dirigit a Timmermans en diferents ocasions per denunciar “la gravetat i profunditat” d’aquest “problema”.

Inacció denunciada

“Pensem que la seva inacció està perjudicant la credibilitat de les institucions europees, alienes fins ara al sofriment de desenes de milers de famílies que continuen buscant en cunetes i fosses comunes els seus familiars assassinats”, assenyala la carta. Per aquesta raó, demanen a Timmermans, que “s’interessi per aquest problema i que contribueixi des de la seva posició a resoldre’l”.

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem espanyol va suspendre temporalmentTribunal Suprem  el 4 de juny l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco, i va indicar que estudiarà el recurs dels seus familiars contra la decisió del Govern de traslladar-los fora del Valle de los Caídos, on va ser enterrat quan va morir el 1975.

L’Executiu, que dirigeix el socialista Pedro Sánchez, havia decidit el març passat que les restes de Franco serien exhumades i portades el 10 de juny al cementiri d’El Pardo, als afores de Madrid, on hi ha enterrada la seva dona, Carmen Polo.