El Parlament aprova una paga garantida per a tots els extutelats

Els joves, de 18 a 23 anys, podran rebre aquesta prestació sempre que segueixin un pla de treball

jrico33112272 la diputada de catalunya s  que es pot marta ribas  durant e160704124355

jrico33112272 la diputada de catalunya s que es pot marta ribas durant e160704124355

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell / Júlia Regué / Roger Pascual

Tots els nens que visquin en els centres tutelats de la Generalitat tindran ajuts públics fins als 23 anys. És el que ha aprovat aquest divendres el Parlament de Catalunya a petició de Catalunya en Comú i amb el recolzament de tots els grups. El problema: només es podrà aplicar si hi ha pressupostos l’any que ve.

En concret, el Parlament ha modificat l’article 19 de la llei de prestacions socials, que regula els ajuts que atorga la Generalitat als joves que han sigut tutelats per l’administració. La moció serà d’obligat compliment, sempre que el Govern aconsegueixi aprovar nous pressupostos per a l’any que ve. De moment, no es modifica la quantia de les prestacions, que se situa en els 664 euros al mes. Els joves podran percebre-la des dels 18 fins als 23 anys sempre que realitzin formació reglada postobligatòria.

Qui ha plantejat la proposta és la diputada de Catalunya en Comú, Marta Ribas. “Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, un terç de les persones que dormen al carrer són joves, la majoria, nens que havien sigut tutelats pel Govern, però que al complir la majoria d’edat s’han quedat sense cap ajuda”, comentava aquesta setmana la parlamentària a aquest diari. 

La problemàtica es trobava en dues direccions. D’una banda els nens que viuen sota la tutela de la Generalitat durant tres anys o menys, perquè que no poden viure amb les seves famílies. Aquests nens, al complir els 18 anys, podien accedir a la paga d’extutelats, però només durant mig any. Un problema que afectava especialment els menors estrangers no acompanyats, ja que molts arriben a Espanya amb més de 15 anys. Al mig any de complir la majoria d’edat, doncs, es quedaven sense alternatives, no només sense diners, i sense un seguiment que els ajudi a formar-se o trobar feina. 

Notícies relacionades

A l’altre costat hi ha els joves que han estat almenys quatre anys vivint en aquests centres i podien rebre aquesta paga fins als 21 anys. Abans, podien cobrar l’antiga renda mínima, que els ajudava a arribar a final de mes i finançar els seus estudis. Des de setembre del 2017, no tenien alternativa, ja que la renda garantida només admet com a beneficiaris aquells que tenen més de 23 anys. Ara, si s’aproven uns nous comptes, podran tenir accés a aquesta prestació.

Són diverses les entitats que fa mesos que demanaven un canvi en aquesta direcció. Entre elles, l’ONG Save The Children i la Federació d’Entitats i Pisos Assistits (FEPA) especialitzada a atendre joves tutelats majors d’edat. La Generalitat va incloure algunes propostes de mesures en aquesta direcció quan va presentar, al gener, l’Estratègia Catalana per l’Acollida.