PARLAMENT

Bosch carrega contra el Govern per qüestionar el dictamen de l'ONU sobre els presos

El conseller assegura que el Govern el "complirà" difonent el seu contingut perquè "no pot alliberar" els empresonats

zentauroepp46075378 primer pla del conseller d acci  exterior  alfred bosch  en 181130124534

zentauroepp46075378 primer pla del conseller d acci exterior alfred bosch en 181130124534 / Alan Ruiz Terol

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, ha carregat aquest divendres contra el Govern per "qüestionar" el dictamen del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU que demana l’alliberament dels polítics independentistes presos i que se’ls doni una indemnització. 

"És una advertència internacional de primer nivell (...). És un organisme de l’ONU, no un grup d’amics", ha clamat Bosch, lamentant que "s’hagi qüestionat el contingut del dictamen, l’honorabilitat dels experts i que s’hagi recusat dos d’ells".

El republicà ha contraposat la reacció del Govern en aquest cas amb la d’altres països, com França, i ha assenyalat que sempre ha seguit les recomanacions d’aquest organisme. En aquest sentit, ha explicat que executius com el francès, el d’Israel, els EUA, Turquia o Cuba sí que han assumit dictàmens similars, amb l’alliberament de 31 persones el 2017.  

A partir d’ara el Govern té sis mesos per donar resposta a l’ONU. Bosch ha comentat que si el 27 de novembre no ha complert, és a dir, si no s’alliberen els presos, aquest informe s’eleva al consell de drets humans de l’ONU. "Espanya segons l’ONU està incomplint els drets humans", ha sentenciat, advertint que arribaran nous dictàmens semblants, ja que altres polítics presos han presentat reclamacions en la mateixa línia.

Notícies relacionades

"El Govern complirà, no té capacitat per alliberar els presos però sí per cobrir la quarta que és difondre i disseminar aquest dictamen. Ho farem, és la nostra obligació. El Govern té la capacitat per difondre aquest dictamen. Nosaltres sí que creiem en l’ONU i en les instàncies internacionals", ha conclòs.

El diputat republicà encarregat de protagonitzar la interpel·lació al Govern, Ruben Wagensberg, ha criticat que "quan es tracta de Veneçuela sembla que sí que té validesa aquesta comissió, però quan es tracta del mateix Estat s’intenta desacreditar". Wagensberg ha insistit que les resolucions de l’ONU "s’han d’acatar perquè el fet que no hi hagi una sanció per incompliment no vol dir que Espanya pugui eludir els acords dels organismes que hi estan vinculats". "L’Estat espanyol té males notes en respecte als drets humans i civils", ha sentenciat.