LA NOVA LEGISLATURA

ERC s'obre a permetre la investidura de Sánchez

Algunes veus aposten pel recolzament fins i tot si el PSOE no necessités de l'abstenció dels 15 diputats

Rufián qualifica de "positiva" la seva reunió amb Lastra i no revela el que votarà el seu grup parlamentari

zentauroepp48613863 el portaveu d erc al congr s  gabriel rufi n  i la portaveu 190613195255

zentauroepp48613863 el portaveu d erc al congr s gabriel rufi n i la portaveu 190613195255 / Inma Mesa PSOE

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El vell adagi assenyala que, en política, els problemes es posen en fila índia i s’aclareixen un a un. Això és més o menys el que ERC ha fet en les últimes setmanes pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez. I ara, celebrats ja els últims dies del judici als líders del procésprocés (en especial al propi, Oriol Junqueras) i substanciat, dissabte, l’assumpte de l’alcaldia de Barcelona, els republicans es disposen a girar bateries i enfocar-les cap a Madrid

L’assumpte ha sortit de refiló en els conclaves de la direcció republicana, però s’espera que sigui dilluns, sobretot després de la reunió d’aquest dijous entre Adriana Lastra i Gabriel Rufián, quan en ERC comenci el contrast d’opinions.

Segons ha sondejat aquest diari, existeixen diverses veus de pes que defensen el recolzament a Sánchez. I ho feien abans fins i tot de la ronda de contactes dels socialistes d’aquesta setmana en què el "no" anunciat per Coalició Canària i Ciutadans fa indispensable, com a mínim, l’abstenció d’ERC per renovar l’allotjament de Sánchez a la Moncloa en segona votació.

Més enllà d’alguna veus que temen ser objecte de desqualificacions per l’entorn hiperventilat de les xarxes socials, les principals figures accepten que seria desitjablearribar a un acord amb el PSOE. I, evidentment, dins d’aquests hi ha matisos.

Hi ha els qui desitgen negociar en el camp de les concrecions, com per exemple una modificació del Codi Penal encaminada a suavitzar les penes que rebran els encausats pel procés. Perquè en ERC es parteix de la premissa que la sentència es mourà entre el 'molt dura o pitjor'.

"Amb Rivera, no"

D’altres apostaven, fins i tot, per recolzar la investidura abans que els vots republicans es convertissin en claus. Per a aquests, l’argument principal havia de ser"amb [Albert] Rivera, no" que va tronar al carrer de Ferraz (on s’ubica la seu del PSOE) la nit de les eleccions. És a dir, aquestes veus anhelaven ser l’estendard de les bases més esquerranes dels socialistes, en el cas que el líder de Cs hagués optat per apropar-se a Sánchez.

Amb tot, la visió més cauta és la que prové d’alts càrrecs del partit. Alguns veuen desitjable una entesa amb el PSOE, però sempre que els socialistes "col·laborin". Entenent per 'col·laborar' que "no mosseguin la mà" d’ERC.

Aquests sectors s’atrinxeren en els últims desacords que han mantingut amb el PSOE per explicar la seva posició. "El PSOE s’ha acostumat a negociar només adhesions sense contrapartides. Els va funcionar en la moció de censura", explica una font que recorda el que va passar amb el 'cas Iceta'.

En aquella ocasió, ERC va vetar el líder del PSCMiquel Iceta, com a senador en representació del Parlament (condició indispensable per assolir la presidència de la Cambra alta). "Primer van donar per fet una cosa que no devien i que incumbeix a la sobirania del Parlament", sintetitza aquesta veu, "i després, quan ERC els va donar el toc d’atenció" en la persona del president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, "el mateix Iceta va redoblar l’aposta, afirmant que tornaria a recolzar l’aplicació de l’article 155". Segons deixa entendre aquesta veu, una altra actitud d’Iceta, i del PSOE, hauria comportat un altre desenllaç. 

Lentitud de reflexos

Notícies relacionades

L’origen d’aquesta voluntat negociadora s’ha d’atribuir, en part, al que ha passat a Barcelona. Més enllà del pacte antinatura entre els comuns i Manuel Valls perquè Ada Colau conservés l’alcaldia i impedís així que la capital catalana caigués en les xarxes de l’independentisme, diversos sectors republicans han mostrat el seu descontentament per la lentitud de reflexos mostrada. "La política, si no la fas, te la fan", sintetitza una veu que advoca per portar la iniciativa amb el PSOE.

I, pel tamís que construeix tot el que s’ha exposat anteriorment, es pot filtrar les paraules de Rufián, a la sortida de veure’s amb Lastra. El republicà va exposar que la seva força no estava al Congrés "per bloquejar-ho tot, només el 155".  I, si bé no va avançar el vot del seu grup parlamentari (amb 15 membres), sí que va afirmar que la reunió amb Lastra havia sigut "positiva" i "un primer pas per continuar dialogant". El cap de files d’ERC a Madrid va afegir que els socialistes "han d’entendre" que "hi ha un conflicte polític a Catalunya" que se solucionarà "parlant i no amb policia".